– Det är så nära stan, men ändå är det ett riktigt äventyr att komma till Rörö. En stor del av ön är ett naturreservat med vildmark och där finns hästar och får som går fria, berättar hon.
Den norska trion Torstein Fyhri, Ingrid Fyhri och Betty Lind har fått exakt det här tipset och står vid färjeläget Burö och väntar på färjan ut till Rörö.
– Vi har cyklat från Göteborg, och stannade till på Hönö i natt. Vi letade efter information på nätet och fastnade för Rörö. Nu ska det bli spännande att cykla runt på ön, säger Betty Lind.
De är resvana cyklister och har cyklat sig igenom en stor del av Europa.
– Men för oss är Sverige och kanske i synnerhet skärgården här väldigt exotisk, säger Torstein Fyhri.
Drivande eldsjäl
Själv tar jag färjan före deras och efter en kvart siktas grannön Hyppeln. Där väntar Arne Johansson som är ordförande i Samhällsföreningen Hyppeln.
Om det är något man vill veta om Hyppeln och den norra skärgården så är just Arne en av dem man med fördel kan vända sig till. Han är en drivande eldsjäl på ön och har i brist på pengar från Öckerö kommun själv tagit initiativ till att söka och få EU-bidrag för att anlägga den grusbelagda stigen runt hela ön.
– Vi var ett arbetslag med lokala öbor och det var glada miner hela tiden. Längs med stigen ställde vi ut ölbackar och det blev paus när vi hade arbetat oss fram till ölbacken, skrattar Arne.
Arne och de engagerade bofasta på ön för dock en något ojämn kamp mot naturen.
– Det är ju Öckerö kommun som äger marken men vi ser dem inte så ofta här så vi försöker hålla borta den värsta slyn så att ön inte växer igen.
Det tror han är något som även badgästerna uppskattar.
– På sommaren är det fullt med folk här, och det tycker vi bofasta på ön bara är roligt. Välkomna, säger vi till dem, vi vill gärna att ännu fler människor ska upptäcka våra pärlor här längst uppe i norr, hälsar Arne.
Arne Johansson har ett mål till innan han känner sig nöjd med sin insats på ön. Föreningen har ansökt om ytterligare EU-pengar för att kunna anlägga en liknande stig upp till Store Vale, det som i folkmun kallas för ”Jättehuvudet”, och som är det höga branta berget på ön och som ger fin utsikt över Marstrandsön i norr och Göteborgs hamninlopp i söder.
– Vi hoppas att det går igenom så att vi får möjlighet att anlägga stigen, så att det blir lättare att gå upp på berget. Det är ju som en skatt för sommargäster, säger han.
Fint trots regn
På färjan tillbaka till Burö färjeläge och bussen tillbaka till Göteborg stöter jag ihop med den norska trion igen. Trots ett plötsligt hällregn som har kortat ner deras besök så ger de tummen upp till Rörö och utflykten till den nordligaste delen av den norra skärgården.
– Det var fint, vinkar Ingrid genom sina regnblöta solglasögon och hoppar på cykeln igen för vidare äventyr.
Ta buss från Göteborgs central (Nils Ericson terminal), via Järnvågen, till ändhållplatsen Burö färjeläge på Hälsö, ca 80–100 minuter. Ta färjan ut till öarna.
Skärgårdens norra öar:
Nordöleden: Går från Burö till Källö-Knippla, Rörö, Hyppeln.
Hönöleden: Går från Lilla Varholmen till Hönö och Öckerö
Björköleden: Går från Lilla Varholmen till Björkö
Linje 296: Grötö - Kalvsund - Framnäs - Öckerö
Extrainsatta turer över sommaren från Stenpiren till Hönöklåva 18 juni till 18 augusti, styrsöbolaget, 95 kr/tur, alla dagar utom måndagar.
Skärgårdens södra öar:
Består av ett 30-tal öar, varav de största är Brännö, Styrsö, Donsö, Vrångö och Asperö. Samtliga öar i södra skärgården är bilfria. Men det går lätt att ta sig ut till öarna från färjeläget vid Saltholmen.
Se på www.vasttrafik.se
Vill man åka ut på färjeutflykt ännu längre norr ut på den västsvenska kusten så kör Västtrafik till följande orter:
326: Rörtången - Rökan - Dyrön
361: Rönnäng - Åstol
381: Tuvesvik - Käringön
847: Skaftö - Lysekil
Postbåten Fjällbacka skärgård: Dyngö - Fjällbacka
322: Marstrands färjeläge - Marstrandsön
362: Kyrkesund - Härön - Kyrkesund
890: Strömstad - Ramsö - Strömstad
381: Tuvesvik - Gullholmen - (Käringön)
899: Kosteröarna - Strömstad