Samtidigt som dagens larmtuta tjuter pågår den jammande aktionen Vi och Hesa Fredrik. Det är en aktion mot rädslan i Sverige som uppmanar musiker, poeter och artister att gå upp på tak, öppna dörrar, stå på gatan och spela tillsammans med Hesa Fredrik.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Vi tycker att rädslan ökar i samhället på alla möjliga plan och att den har ökat markant de senaste åren. Vi tycker att det finns ett vi och dom-tänk i fler och fler sammanhang, vilket är ett tydligt tecken på rädsla. Men det finns även ängslighet för vad man äter, för att det finns kemikalier i kläder eller för att gå ut på stan, säger musikern Pål Eneroth som tillsammans med poeten och skådespelaren Segal Mohamed och musikern Stefan Sporsén, känd som kapellmästare i Augustifamlijen, ligger bakom aktionen Vi och Hesa Fredrik.
– Det finns väldigt mycket ängslighet i samhället vilket gör att vi blir hämmade och förlamade. Vi tar inte kontakt och vågar inte prata med andra. Nu har det gått i spinn tycker vi, det är för mycket rädsla, säger Pål Eneroth.
En symbolhandling
Därför vill trion att alla som vill – både proffs och amatörer, vuxna och barn – sjunger, spelar eller läser en dikt, tillsammans med Hesa Fredrik, över hela landet.
Att de valt varnings- och informationssystemets testsignal är för att de tycker att den påminner människor om att det finns en oro eller något att vara rädd för.
– Vi blir hela tiden påminda om hot och faror: i medier, i Facebook-flöden, på löpsedlar. Och en ytterligare gång där man blir påmind om att det finns hot och oro, det är när Hesa Fredrik tutar. Vi vill ta den rädslan och omvandla den till en hälsning: ”Var inte så rädd!”
– Det är en symbolhandling, det är ingen som kommer att höra att någon står och spelar på ett tak, eller ut genom ett fönster, tror jag.
– Det handlar mer om att folk ska veta att när tutan tjuter i december, i mars, i juni, då vill vi att någon ska stanna upp och tänka att nu är det någon som spelar, kör en rap, eller läser en dikt. Någon står och spelar och då känns inte den här signalen så ängslig längre, för det finns några som vill jobba mot rädslan också.
”Mjukt svar”
Att det finns ett larmsystem är inget de är emot, poängterar Pål Eneroth.
– Vi är inte emot tutan, den är bra och fungerar och vi tycker att vi ska ha ett larmsystem. Men varje gång den tutar så blir man påmind att ”Ah, nu kanske det kommer något farligt.”
– Det och hur rädslan sprider sig i samhället, med polariseringar mellan grupper, klasskillnader och ökade klyftor, vill vi vända till något mer positivt.
– Ämnet är jätteallvarligt men vårt svar är gulligt och mjukt och vi hoppas att det här sprider sig.