Om hon hade haft en sådan hjälp kunde hon inkludera det i manuset innan det gick till producenterna och rollbesättarna, sa hon.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Jag hade väntat mig att mina egna manus skulle vara mer än 50 procent kvinnliga, men det var de inte, säger Christina Hodson till New York Times.
– När du skriver ett manus så är du inte alltid medveten om helheten – därför att du tittar på en scen i taget och inte får någon översikt. Att redan under skrivandet kunna se hur hela filmen blir ger dig ett verktyg för att se din omedvetna partiskhet och ändra den direkt.
Gick på ett par veckor
Christina Hodson vände sig till John August, som redan tagit fram manusprogrammet Highland, och frågade om han kunde få fram ett fungerande verktyg.
August, som själv är en framgångsrik manusförfattare med flera storfilmer bakom sig, blev omedelbart intresserad och redan efter ett par veckor visade han Christina Hodson det nya programmet Highland 2 med en inbyggd genusanalys.
Highland 2 har redan kommit ut på Apple store där det kan laddas ner gratis.
Christina Hodson och John August har släppt en podcast om sitt samarbete som redan uppmärksammats inom filmindustrin och skapare av flera andra manusprogram arbetar nu för att inkludera en genusanalys.
Frågan är bara om Hollywood är intresserat.
Andra initiativ för inkluderande i filmbranschen
Fakta: Signe Lidén
Bechdel Wallace-testet
Ett tecken på kvinnors representation i film. För att en film ska klara testet måste den ha minst två (namngivna) kvinnliga rollfigurer som pratar med varandra – om något annat än män. En lista över godkända och underkända filmer finns på bechdeltest.com.
A-märkt
En märkning som togs fram av Rättviseförmedlingen, Women in film and television och fyra alternativbiografer 2013. A-märkningen används på filmer som klarar Bechdel Wallace-testet. (A:et står för ”approved”.) Används av filmfestivaler runtom i världen och av flera svenska filmdistributörer.
Inti Chavez Perez-testet
En variant på Bechdel Wallace-testet, men för mångfald. Kräver att en film har minst en icke-vit karaktär som spelas av en icke-vit skådis, att den talar med en annan icke-vit karaktär – om något annat än brott.
The Representation test
Lanserades 2014 som ett (aningen komplicerat men) i princip heltäckande test vad gäller kön, sexualitet, funktionalitet med mera – både i produktionen och i själva filmen. Till exempel får en film poäng om den har kvinnor i huvudrollen, om den undviker att glorifiera våldsamma män och om den har icke-vita rollfigurer som inte är reducerade till rasistiska stereotyper.
#OscarsSoWhite
Academy Awards 2015 fick stark kritik för att alla de nominerade skådisarna var vita. Sedan dess har Oscarsjuryn breddats och föryngrats – 2017 togs 800 nya medlemmar in. Men trots vissa framsteg, som att ”Moonlight” vann bästa film, är det fortfarande långt kvar till en jämlik situation. April Reign, som tog initiativ till hashtaggen, har kommenterat utvecklingen så här: ”Så länge vi fortfarande pratar om ’den första’ (kvinnan, svarta, latinon osv, reds anm) trots en 90 år lång historia, så är #OscarsSoWhite relevant. Kampen går vidare.”
Serners utspel
Bli jämställda – eller tappa pengarna. Det var Filminstitutets vd Anna Serners hårda bud under Cannes-festivalen förra helgen. Om inte filmbranschen inte själv släpper fram fler kvinnliga filmskapare till de mest kommersiella projekten kommer Filminstitutet att rikta allt marknadsstöd – som ges till de filmer som väntas nå minst 200 000 biobesökare – till kvinnor.