Daniel Rohlin, i graffitikretsar mer känd som Soe, är initiativtagare till de lagliga väggarna på Snösätragränd i Rågsveds industriområde.
Det hela började i juni förra sommaren, då han frågade en av fastighetsägarna om han fick måla på hans fasad. De andra företagarna i området var först skeptiska, men så snart de fick se resultatet ville alla ha en egen väggmålning.
– Det enda positiva som Rågsved tidigare har varit känt för är väl Ebba Grön, nu finns här även graffitin. Det här området är unikt i Sverige och något stadsdelen kan vara stolt över, säger Daniel Rohlin som i dag är kurator och ansvarig för målningarna i området. Det är han som avgör om en graffitimålare är tillräckligt bra för att tilldelas en vägg.
Det är också han som är ansvarig för evenemanget Spring Remake, till vilket 120 graffitiartister är inbjudna nästa helg (den 17 till 19 april). Då ska de flesta konstverken på Snösätragränd målas över och ersättas av nya.
– Det blir något av en vårstädning och en ny säsong som startar upp. Jag har bokat de största och bästa namnen i landet till detta, säger Daniel Rohlin.
Förhållandet till de existerande konstverken är slående onostalgiskt.
– Hela grejen går ut på att några målningar blir kvar, men de flesta ersätts av nya. Tanken är att det hela tiden ska hända något och att det alltid ska finnas något nytt att se för dem som tar sig ut hit.
Utflyktsmål likt Skansen
Daniel Rohlin uppskattar att omkring 100 människor besöker området varje dag för att se på graffiti och gatukonst. Till följd av att industriområdet har blivit ett utflyktsmål för barnfamiljer och pensionärer har även brottsligheten så gott som försvunnit.
– Det här har ju tidigare varit något av ett slumområde med många kriminella uppgörelser. I dag är det ett utflyktsmål där folk kan strosa omkring, lite som på Skansen. Jag har pratat med Söderortspolisen, som har vittnat om att utryckningarna hit har rasat med 70 till 80 procent, säger Daniel Rohlin.
ETC Stockholm tog med sig Hugo Röjgård, ordförande på Graffitifrämjandet, ut till Snösätragränd för en rundvandring och en redogörelse för de olika stilarna.
Hugo Röjgård, som för tillfället skriver på en mastersuppsats i konstvetenskap, om hur gatukonst och graffiti omskrivs på olika sätt i media, säger att gatukonsten är mer omhuldad och accepterad av allmänheten.
– Det handlar främst om att gatukonsten är begriplig för gemene man, graffitin vänder sig mer till den initierade. Graffitin har ett eget formspråk, där bokstäverna och stilen står i fokus. Gatukonsten är mer omedelbar och har ofta ett budskap som är tänkt att nå fram. Det råder en liten motsättning dem emellan och många graffitiartister är väldigt noga med att de inte sysslar med gatukonst, säger han.
Men här vid Snösätragränd finns gott om plats för båda konstformerna, ofta sida vid sida. Hugo Röjgård visar på en gråtande ängel, med undertiteln Press Gaza, och alldeles intill en färgglad, upprorisk, serietidningsinspirerad hackspettspojke.
– Det är stor skillnad på de här två, men jag tycker att det är fint att båda får finnas här.
Växte fram i New York
Graffiti som konstform växte fram i New York, under början av 70-talet. Ofta var konstverken inspirerade av seriefigurer, skivomslag och actionfilmer. Till Sverige kom graffitin i mitten av 80-talet med filmen Style Wars, som då visades på SVT.
– Det exploderade över en natt. Många av de äldre graffitikonstnärerna säger att det var den filmen som fick dem att börja måla. En av dem är Puppet som har ett par målningar här och kommer hit till Spring Remake, säger Hugo Röjgård.
Gatukonsten, som de flesta känner till genom etablerade namn som Banksy, dök upp först på 90-talet och kom till Sverige i början av 00-talet.
– Banksy var faktiskt graffitikonstnär från början, men ville nå ut till en större publik. Medan graffiti är något som skapas på plats och därför tar tid, är ju gatukonst något som skapas med hjälp av stenciler och schabloner i hemmet. Sedan är det bara att ge sig ut på stan och smälla upp dem, säger Hugo Röjgård.
Under Spring Remake kommer det förutom nya målningar och
aktiva konstnärer på plats, att bjudas på musik, filmvisning av den kultförklarade Style Wars och säljas mat från food trucks.