– Att jag fortfarande rullar är beviset på att jag inte har stött på något hinder för stort för att ta sig förbi, säger hon.
Frihet på cykel
Idén om att trampa sig genom hela världen föddes för tre år sedan då Fredrika Ek befann sig på cykelsadeln på sin väg genom Europa. Åtta länder tog hon sig igenom och förälskade sig i friheten att resa på cykel. På internationella kvinnodagen nu på tisdag är det ett år sedan hon lämnade Sundsvall med hela världen i sikte.
– För att komma rätt i tiden till de stora bergskedjorna i Asien behövde jag starta under tidig vår. Och när kvinnodagen ligger så bra i tiden kändes det som en självklar dag för att sparka igång projektet, berättar hon.
The Bike Ramble, som hon har döpt den långa resan till, har fler syften än bara upplevelser och äventyr. På sin blogg beskriver Fredrika viljan att uppleva världen som den är och att vara en del i att göra den bättre. Tillsammans med Action Aid, en internationell organisation som arbetar mot fattigdom och orättvisor, samlar hon in pengar. Insamlingen bygger på små donationer för varje cyklad mil, men den som vill kan skänka valfri summa när som helst.
– Arbetet med att hitta givare till insamlingen gjorde jag främst innan start. Men eftersom insamlingen är helt distansbaserad är det ju egentligen nu jag gör det ”riktiga” jobbet, säger Fredrika.
Cyklar mot Kambodja
Hittills har hon korsat över 20 länder och när ETC pratar med henne befinner hon sig i Vietnam och hoppas på att nå gränsen till Kambodja om ett par dagar.
– Alla länder har sin unika charm. Naturmässigt har Tadzjikistan och den tibetanska hängplatån i Kina gett de mäktigaste upplevelserna. Vad gäller mötet med människor finns det inget som går upp mot Iran och Uzbekistan.
Hon reser billigt, betalar aldrig för transporter och sover majoriteten av nätterna i sitt tält eller blir inbjuden att sova hemma hos vänliga lokalbor. Utöver det finns det inte mycket mer än mat att betala för.
– Det är visumen och cykeln som slukar de större summorna, berättar Fredrika.
Än har hon inte haft några större bekymmer kring utrustningen.
– Jag har haft turen att få stöd från sponsorer som har försett mig med riktigt bra grejer från start.
Redan från början förstod Fredrika att hon skulle behöva lära sig hantera situationer för att hon som kvinna behandlas annorlunda. Till exempel fick hon bruka våld mot en man i Iran som tafsade på henne.
– För en sekund tyckte jag nästan lite synd om honom, och jag iakttog hans livrädda ansiktsuttryck när han sprang tillbaka till sin lastbil, berättar hon på sin blogg.
Men Fredrika har framför allt stött på mängder av människor som har öppnat både sina hem och hjärtan. Det som har berört mest är möten med kvinnor.
– Alla de oändligt starka kvinnor som vägrar lägga sig under förtrycken de har fötts in i.
Överträffat sina förväntningar
Hon berättar att hennes förväntningar, som hon själv beskriver som farligt höga, har överträffats flera gånger om. Den största överraskningen är hur liten del själva cyklingen har i upplevelsen.
– Visserligen har jag hunnit lägga på mig lite benmuskler, men den stora skillnaden är det mentala. Jag har en helt annan tilltro till min egen förmåga nu än för ett år sedan.Oftast rullar jag runt och tar in allt från natur till kultur, utan att riktigt tänka på att benen samtidigt kämpar på tramporna.
Fördelarna med att ta sig fram på cykel är många, enligt Fredrika.
– Det bästa med att resa på cykel är friheten och närheten. Jag bär mitt hem och allt jag någonsin behöver på cykeln och den självständigheten ger en frihetskänsla jag inte hittar någon annanstans. Cykeln som färdmedel ger en helt unik närhet till allt från naturen till människorna jag möter längs vägen, säger hon.