– Där står även en del klassiker av författare som Dostojevskij, Strindberg och PO Enquist. En övervägande del av de klassiker man läser är skrivna av män. Det ser dock väldigt olika ut beroende på viken genre det handlar om. Jag har en tvååring hemma och de barnböcker vi har är nästan bara skrivna av kvinnliga författare, säger Åsa Romson.
Fler män i arbetshyllan
I fackhyllan på arbetsrummet är det mer kvinnofattigt. Där är hyllplanen fyllda med böcker skrivna av en övervägande del män.
– Det är mer män som skriver fackböcker och forskningslitteratur, även på miljösidan. Trots att det är fler kvinnor än män som jobbar med miljöfrågor. De har det lättare att ta sig fram inom fack- och forskningslitteraturen och har lättare för att skriva om sina tankar och funderingar.
Arbetar du aktivt för att din bokhylla ska vara jämställd?
– Nu för tiden lånar jag böcker som låter intressanta och går ofta på rekommendationer och på det som omtalas. I den skönlitterära genren blir det ofta kvinnliga författare. Det jag tänker aktivt på är när man lyfter fram och rekommenderar till andra. Att inte rutinmässigt lyfta fram en man, säger hon.
Inom forskning och faktaböcker är det svårare på grund av det är så styrt av innehållet, menar Åsa Romson.
– Där jobbar jag aktivt med att lyfta kvinnliga forskare när vi tillsätter råd till exempel. Eller som till klimatseminariet under Almedalsveckan. Första utkastet till seminariet innehöll bara män. Men då måste man jobba mer och hårdare för att hitta kvinnor. Det kan inte vara så att de mest intressanta bara är män.
Nina Björk ögonöppnare
Åsa Romsons feministiska uppvaknande kom under 90-talet. En bok som spelade stor roll var journalisten och författaren Nina Björks Under det rosa täcket. En feministisk klassiker som analyserar begreppet ”kvinnlighet” och anses vara en av de viktigaste feministiska böcker som utkommit i Sverige.
– För min generation som gick i gymnasiet i början av 90-talet var den boken viktig. Åtminstone för mig och min omgivning.
Tror manliga kolleger läser män
Det var en bok hon även diskuterade med sina manliga bekanta. Den gav ett grundläggande perspektiv om vilka konventioner vi bär på, berättar Åsa Romson.
– Om kampen om att dela lika på hemarbetet och att ges samma möjlighet att inträda i familjelivet. I min generation har man brottats mycket med det. Under det rosa täcket står sig väl än idag.
I den uttalat feministiska koalitionsregeringen, ledd av Stefan Löfven och bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet, verkar det finns en del att göra när det kommer till jämställda bokhyllor.
Hur ser bokhyllorna ut hos de andra medlemmarna i den feministiska regeringen?
– Jag har inte frågat och vet inte om de räknat sina bokryggar, men det skulle vara intressant att diskutera. Vi speglar ju samhället och jag är övertygad om att mina manliga kolleger läser mer manliga författare.
Allmänt tror miljöministern att särskilt kvinnor är ganska måna om att prata om och ge uppmärksamhet till kvinnliga författare och skribenter. Annars är det lätt hänt att det mest är män som lyfts upp i den allmänna debatten.
– Jag tror att det är en stor utmaning för män i det jämställda samhället att se mer brett på sitt läsande och bli mer medvetna.
Andra villkor för utvecklingsböcker
Delvis kan det handla om att skönlitterära berättelser som handlar om utveckling, en ung person som utvecklas och växer upp, kan se ganska olika ut, menar hon.
– Många män tycker att det är intressant att läsa om mäns utveckling och uppväxt. De kanske jag inte tycker är så konstigt, det speglar ett behov. Det ger mig mer att läsa en utvecklingsroman om det handlar om ett kvinnligt öde, och de är oftast skrivna av kvinnliga författare och tvärtom för manliga öden.
Hur ser en typisk politikerbokhylla ut?
– Jag tror inte den finns, tack och lov. Det finns så många och olika politiker. Så den bokhyllan ser nog väldigt varierad ut, precis som den typiska svenska bokhyllan som jag hoppas och tror är förändrad. Mycket tack vare de kvinnliga författarna. Där har nog många kvinnliga deckarförfattare tagit upp en stor volym och gjort en insats för statistiken.