Det är en blöt höstkväll när Umeå Interkulturella IF gör sin andra träning inför premiären i division 1, landets näst högsta serie i den snabbt växande bollsporten futsal. De är nykomlingar och ett oskrivet blad på den här nivån.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
UIIF bildades i november 2015, som en reaktion på den akuta flyktingsituationen. Ett stort antal flyktingar och asylsökande behövde en meningsfull vardag och föreningens grundare började planera långsiktigt. Med drop in-verksamhet och tre fotbollslag i den lokala Korpserien var grunden lagd. Det blir snabbt tydligt att Umeå Interkulturella har fler mål än de rent sportsliga. Ett motto är ”utan interaktion, ingen integration”. Dani Messaoudi, föreningens ordförande, utvecklar.
– Vi har många mål. Dels integration, men också att få upp ungdomars ögon för det svenska föreningslivet och att stärka gemenskap och samhörighet.
Ser möjligheterna
UIIF blir därmed som en sluss till övriga föreningar. Som ny i Sverige kan det vara skönt att skolas in i föreningslivet i sin egen takt, för att sedan eventuellt gå vidare till en annan förening, där trösklarna kan upplevas lite högre. Umeå Interkulturella är en förening av ungdomar och för ungdomar, men den riktar sig även till vuxna.
– Vi vet vad ungdomar vill. Vi ser problemen med utanförskapet, de dåliga vanorna och de förödande konsekvenserna. Men vi ser också möjligheterna. Det behövs en meningsfull fritid i en sådan här tid, betonar Dani Messaoudi.
Jacob Beshir ska snart väljas in i föreningens styrelse. Han har också en tydlig bild av vad föreningen har för betydelse i Umeå.
– För att ett bra samhälle ska fungera måste alla jobba tillsammans. Det tycker jag är det långsiktiga målet, att vi finns där för varandra och håller uppe det så länge som möjligt, så att vi inte glider ifrån varandra.
27 oktober
Vintern har smugit sig på i Umeå när UIIF slipar formen i Ålidhemsskolans gymnastiksal. Snöslask kantar gatorna, temperaturen tvekar kring nollan. Det är en vecka kvar till premiären.
– Vi börjar få ihop de viktiga delarna och det blir mer och mer så seriöst som vi vill ha det, konstaterar tränaren Stephen Boateng.
Truppen har stabiliserats kring 20 spelare i det som är Umeå Interkulturellas enda representationslag i år. Annat var det förra säsongen. Då hade man utöver A-laget även tre Korplag och två lag i division 3: UIIF North Africa och UIIF Tiki Taka. Men nu sätter ekonomin stopp för sådana utsvävningar.
Breddat verksamheten
Efter den inledande drop in-verksamheten i slutet av 2015 har UIIF breddat sin repertoar och håller till exempel även i simverksamhet för kvinnor och deras barn. I den långsiktiga planeringen finns filmkvällar med efterföljande samhällsdiskussion för ungdomar, matlagning, bio och bowling, samt utbildningar inom mångfalds- och integrationsfrågor. En grupp tjejer har även efterfrågat kampsport och självförsvar.
Men allt oftare tvingas UIIF neka när ungdomarna efterfrågar en aktivitet. Plånboken sätter gränserna och en engagerad ledare berättar att många aktiviteter är pausade just nu.
– Det är beklagligt att ungdomar ska behöva sitta och vänta på grund av finansieringen, säger han och betonar att det finns en överhängande risk att ”tappa” ungdomarna när aktiviteterna upphör.
– Folk måste öppna ögonen och inse att det finns ett stort behov. Det blir lägre och lägre åldrar på de som hamnar snett och samhället riskerar att bli mer och mer segregerat.
UIIF:s främsta inkomstkälla är Umeå Intercultural Cup, som anordnas på Ålidhem mitt i sommaren. Då spelas både fotboll och basket, omkring 25 nationaliteter möts och det byggs både broar och knyts vänskapsband. Men en snöslaskig kväll i oktober känns sommaren långt borta. Däremot är futsalpremiären nu väldigt nära.
3 november
Sjutton minuter över sex är Umeå Interkulturella på plats i Jenningshallen i Robertsfors. Klockan 19 går avsparken mot Robertsfors FF och stämningen är lite spänd. En månads förberedelser och nu ska man äntligen få veta var man står. Lagledaren Monir instruerar på taktiktavlan och betonar vikten av att göra det grundläggande jobbet, hela matchen.
– Även om vi ligger under med tre–fyra mål med en minut kvar, så fortsätter vi kämpa. Det är aldrig kört!
”En bra första upplevelse”
Matchinledningen är avvaktande från båda lagen, men det blir hemmapubliken som får jubla denna kväll. Robertsfors går upp till 2–0 innan UIIF reducerar på straff. Sedan briljerar hemmamålvakterna och RFF kan spurta till 4–1 i slutet. Monirs ord inför matchen känns plötsligt väldigt aktuella, men trots att UIIF kämpar hela vägen är det tyvärr kört. Trots missräkningen är Stephen Boateng relativt nöjd.
– Det här var en bra första upplevelse av division 1, som gör att vi kan komma till träningarna och träna på rätt saker direkt. Vi såg i dag att avslut och kondition är viktigt.
12 november
Umeå Interkulturella är tillbaka i Umeå energi arena och ska spela sin andra seriematch mot Young Boys FC från Ersboda. Det är uppsluppet mellan lagen på uppvärmningen, men visst ligger det lite prestige i luften. Young Boys ser ut att gå mot segern, men Stephen Boateng kvitterar till 2–2 med en stenhård halvvolley ribba in. I de skälvande slutsekunderna ekar ”Ålidhem! Ålidhem!” i arenan. UIIF kommer i ett sista anfall och Jacob Beshir styr in 3–2 med 9,3 sekunder kvar. Han kastar sig upp på läktaren, där han får välförtjänta kramar av supportrarna. Minuten senare är Umeå Interkulturellas första seger i division 1 ett faktum.
– Det var ett kollektivt arbete, alla kämpade skitbra tillsammans! summerar Jacob Beshir efteråt.
Ännu en match är avslutad för Umeå Interkulturella IF, men fler väntar, både på och utanför planen. Den tuffaste matchen går nog mot de ekonomiska ramarna, som sätter gränser för en ambitiös palett av verksamheter. Men UIIF tycks vara en förening som ser möjligheterna i stället för problemen.