Säsong tre, hurra äntligen! Bianca och Tiffa (och Hans-Christian) har flyttat ut till spenaten, det vill säga Sorunda strax söder om Stockholm, för att varva ner och – rent krasst – ha någonstans att bo. Även om den utlovade lägenheten visar sig vara en halvskrotig stuga utan bekvämligheter. Vi möter vissa gamla bekantskaper, som Ann Petréns dekispsykolog, och vissa nya, som Felipe Leiva Wenger (Fille/Lilla Al-Fadji) i rollen som mystråkigt kommunalråd.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Bonuskunskap via Wikipedia: För ett par år sedan tog Trafikverket ner alla vägskyltar med namnet Sorunda på, och det blev Spångbro istället. Så Sorunda både finns och inte finns samtidigt. Typ. Symboliskt för idén om landsbygden, kanske, men oklart om detta blir en viktig poäng i serien.
I transparensens namn: Johan Hedberg, det vill säga matgeeken som gör ”Matgeek”, har en gång kommit förbi lokalredaktionen där jag jobbade och gett mig hemgjorda marshmallows – men det är snart tio år sedan och kanske preskriberat.
Han har matbloggat ungefär lika länge, men sedan tre år tillbaka gör han också Youtube-videor som handlar om allt från drinkar och roliga maskiner till grundkunskaper som hur man hackar lök eller gör egen flädersaft. Ibland vardagsinspiration, ibland lite det-var-som-fan, ibland bara knasigt. I princip alltid roligt.
Världens natur: Dold kamera bland djuren (SVT2 och Kunskapskanalen)
Lika intressant som själva djuren är egentligen att få reda på hur man bygger och använder olika sorters dolda kameror. Vilka djur behöver vilka kamouflage för att inte bli rädda? Vilka är för nyfikna och förstör hälften av kamerorna? För den delen gillar jag också dokumentärer om hur man skapar vissa sorters klipp och bilder, där man för att kunna filma en ”sann” bild väljer att fuska lite med bakgrunder och grejer. Här är det hur som helst djuren som är huvudsaken, och i fyra avsnitt försöker filmaren John Downer att närgånget utforska känslor och beteenden som vi annars ofta bara tänker oss att människor ägnar sig åt.