Serien ”Länge leve demokratin” har sändningsstart i morgon och går i tre delar. Under rubrikerna Hotet inifrån, Det osynliga folket och Den nya makten, intervjuas politiker och makthavare inom näringslivet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Jag har fokuserat på dem som har positioner där de kan påverka och som kan ha åsikter om hur demokratin fungerar i dag, säger Jan Scherman.
Hot och hat
På den politiska sidan är det riksdagsledamöterna som står i centrum. Jan Scherman har följt flera av dem, i arbetet i själva kammaren och under deras resor runt om i landet.
Till det kommer en enkätundersökning med alla riksdagsledamöter. Det samlade intrycket av landets högsta folkvalda församling är smått förfärande.
– Hade detta varit en normal arbetsplats så hade skyddsombuden kallat till krismöte, konstaterar programledaren.
Enligt Jan Scherman är bilden av riksdagens ledamöter som en lat, småfifflande och välbetald kår som lever i en bubbla fel. Verkligheten består i stället av en hårt arbetande grupp, tyngd av stress, brist på resurser och för lite stöd från de egna partiledningarna. Till det kommer en utbredd jämställdhetsproblematik.
– Riksdagens ledamöter är ansatta av hat och hot. Det drabbar kvinnorna mer än männen, och det är också de som tar det hårdast. Konsekvensen av detta är att de självcensurerar sig, för att slippa bli hotade på nytt, konstaterar Jan Scherman.
Globalt tryck
De folkvalda är dessutom utsatta för ett globalt tryck, en tjänstemannakader som styr i det fördolda samt ett näringsliv som trycker på och vill förändra vår konstitution i grunden.
– Vi tar vår demokrati för given och glömmer att den bara är hundra år gammal. Det var den inställningen som gjorde Hitlers väg till makten möjlig. Vi måste få upp ögonen för hur snabbt ett skifte kan ske, säger Jan Scherman.
Serien ger en pessimistisk bild, som serveras lagom till valrörelsen.
– Jag sätter demokratin på en piedestal och gör det i förhoppning om få igång en debatt om idéer och ideologier, säger Jan Scherman.
Visar engagemang
Några ljuspunkter i serien är personer som både ser och funderar kring problematiken.
– Det finns både bland partiledarna och näringslivsdirektörerna några som visar ett engagemang och som starkt känner hotbilden mot vår demokrati, som ger en delvis annorlunda bild av vår verklighet, säger Jan Scherman.