I det första av åtta avsnitt av Aktivismens tid berättas historien om 18-åriga Julieta. Hon är en helt vanlig tjej som aldrig tidigare brytt sig om politik men som efter händelserna i Kärrtorp, då nazister gav sig på en fredlig demonstration, började engagera sig mot rasism. Som en kontrast till den unga personen som nyligen fått ett aktivistiskt medvetande möter tittarna även en 91-årig pensionerad sjuksköterska som varje lördag åker till palestinska byar på Västbanken för att hjälpa människorna på plats.
– Hon försöker göra det lilla hon kan för att hjälpa och ska jag vara ärlig tror jag att det har blivit en av hennes huvudmotivationer till att fortsätta leva, säger producenten Tigran Feiler om sjuksköterskan, som också är hans farmor.
Vanliga människor
Syftet med Aktivismens tid är just att ge plats åt de vanliga människorna som engagerar sig och vill skapa en förändring. Charlotte Sifvert berättar att teamet medvetet har arbetat med att vem som helst kan vara en aktivist. Programmet riktar sig främst till unga, och Utbildningsradion samarbetar med gymnasieskolor och folkhögskolor för att sprida serien.
– Vi vill nå unga med en känsla av att det går att påverka. Det finns en bild av att aktivister är människor i huvtröjor med sprejburkar, men egentligen kan det vara vilken vanlig människa som helst. Gamla tanter, engagerade personer på internet, människor både med och utan makt, säger Charlotte Sifvert, projektledare för programmet.
Sara Murillo Cortes, som producerat programmet tillsammans med Tigran Feiler, tillägger att det varit viktigt för teamet att poängtera att aktivism är en kollektiv handling, vilket varit en utmaning i samband med inspelningen tv ofta är ett personfixerat medium.
– Vårt program fokuserar visserligen på personporträtt, men personerna får i serien representera olika aspekter av aktivismen och dess betydelse i våra liv, vilket förhoppningsvis gör att tittarna känner att aktivismen är större än enskilda människors personliga projekt. Vi ställer inte heller folk mot varandra som vi så ofta ser i tv och tidningar i form av olika debattprogram utan vi är helt enkelt intresserade av världsförbättringen och att inspirera människor att hitta former att förändra tillsammans, säger Sara Murillo Cortes.
Mer än partipolitik
Teamet har under ett år besökt nio olika länder för att träffa människor som på något sätt kämpar för förändring och genom det även blir stärkta i sig själva. De vill också visa att demokrati är mer än bara partipolitik och supervalår.
– Det vi vill med programmet är att aktivism ska kännas som en naturlig del av människors liv. Särskilt nu när många verkar ha tappat tron på partipolitiken, säger Sara Murillo Cortes.
– En vän till mig som sett programmet sa att det var som en medicin mot politisk depression. Det är precis vad jag hoppas att folk som ser serien ska tänka, säger Tigran Feiler.