Dessutom är de lokala deckarförmågorna Marianne Cedervall och Aron Olnafors i farten igen med lättsamma otäckheter.
KOM TILL BOKMASSAN !
ETC och Leopard arrangerar 29 och 30 september Bokmassan (Heden, Göteborg). Massa författare, massa böcker – och inga högerextremister. All information: ETC.se/Bokmassan
Frilansjournalisten Jon Forsling, från Västerås, bokdebuterar med ”Alcatraz: de sista fångarnas berättelser från världens mest ökända fängelse” på Santérus förlag.
Han har varit snudd på besatt av fängelseön Alcatraz utanför San Francisco sedan han var elva år när han besökte ön med sina föräldrar.
– I vuxen ålder har jag åkt tillbaka till ön flera gånger, och skrivit om den i flera tidningar i mitt yrke. 2015 åkte jag till San Francisco och gjorde en artikelserie och då träffade jag ex-fången Bob Luke. En idé började ta form: tänk om jag skulle försöka leta reda på så många före detta ex-fångar som möjligt, säger han.
Fascinerande minnen
Han ringde, mejlare och skrev brev till män över hela USA – och även en i Puerto Rico.
– Allt som allt fick jag tag på nio före detta fångar, av de totalt kring 20 som fortfarande är i livet. De hade alla fascinerande minnen att berätta: både om sina år på Alcatraz, så klart, men också om vad som hände innan och efter att de satt på ön. Varför började de med brott? Varför lyckades vissa av dem bryta sig loss från den onda cirkeln och leva laglydigt, medan andra eskalerade sin kriminalitet efter Alcatraz, säger han.
Jon Forsling har bland annat brevväxlat med James ”Whitey” Bulger, som skakade galler där mellan 1959 och 1962. Senare blev han boss över Winter/Hill-maffian i Boston och styrde staden med järnhand i nära 20 år.
James Bulger kommer att gå till historien som en av USA:s mest ökända kriminella genom tiderna, 2015 spelades han av Johnny Depp i ”Black mass”. Men i ett långt brev till Jon Forsling var han mer sugen på att prata om människor som hade lyckats komma honom nära.
– Bland annat berättade han om en före detta vakt på Alcatraz som blev en livslång vän och något av en fadersfigur för honom, säger Jon Forsling.
Kontakterna blev en bok om dessa sista överlevare, och berättelserna blir ett nedslag i en unik epok i amerikansk kriminalhistoria.
Spökhistoria för barn
I november är författaren Helena Öberg (även hon bosatt i Västerås) aktuell med en spökhistoria för barn på förlaget Mirando bok. Boken heter ”Kattvinden” och är skapad tillsammans med bildberättaren Kristin Lidström. De Augustnominerades för bilderboken/grafiska romanen ”Din tur, Adrian”.
– Det är fantastiskt att få möjlighet att få jobba med konstnärlig ambitionsnivå med den här barnboken. Att vi tänjer på gränserna för bilderboken. Det är så mycket bilder i vårt samhälle. Den här rör sig i gränstrakten, det är inte en bilderbok och det är inte en serieroman. Det är en roman för barn från nio år och uppåt, där de förträngda minnena i huvudsak gestaltas i bild. Vi jobbar med väldigt många lager i den här boken. Tanken är att det ska vara lättläst, begripligt och ha ett spännande språk och intrig. Bilderna ska skapa ytterligare ett lager i tolkning, säger hon.
Hon förklarar att det är svårt att skriva en enkel text och komplicerade ämnen.
– Vi jobbar som om vi skulle göra en långfilm. Vi har fått jobba mycket med att skapa karaktärer, rumslighet, arkitektur, historiska fakta och har gjort jättemycket research för att skala ner och förenkla, säger hon.
Det rör sig om tunga ämnen som död, sjukdom och krig. Men tanken är att boken ska ge hopp.
– Hur ska man kunna skriva en bok som kan få betyda någonting och få en att tänka till?
Bildberättande varvas med längre textdelar.
– Kristin sitter i Göteborg och jobbar medan jag jobbar här i Västerås. Vi gör slutarbetet nu, säger hon.
Pusseldeckare med humor
Förläggaren Arne Olofsson är aktuell med ännu en deckarroman skriven av pseudonymen Aron Olnafors. ”Höstlik i grumligt -vatten” är den sjätte deckaren som getts ut på förlaget Bonnevier & Olofsson.
– Det är i samma anda som de andra. Pusseldeckare med humor, säger han.
Staden som handlingen utspelar sig i heter Aroshamn. Men läsaren kan känna igen Västerås i skildringarna.
Han är även välkänd som guide under deckarvandringar i stan, som han ofta gör tillsammans med stans deckardrottning Marianne Cedervall. Hon är också bokaktuell – med deckaren ”Dit solen aldrig når”.
– Vi är goda vänner. Jag vet inte om vi bollar så mycket idéer, men vi läser varandras böcker. Och ger en och annan intern pik, säger han och skrattar.
HÖSTENS BÖCKER MED KOPPLINGAR TILL LÄNET (I URVAL):
”Brandvakten”, Sven-Olov Karlsson (från Norberg), reportagebok om den stora skogsbranden i Västmanland som utbröt 2014. Natur och kultur. Ute nu.
”Dit solen aldrig når” av Marianne Cedervall (bor i Västerås). Bokförlaget Lind & co. Ute nu.
Under sensommaren kom Västeråsaren Daniel Redgerts bok ”Vem fan är han??” som är en handbok om hur man tar sig uppåt inom Stockholms innekretsar.
Christina Erikson och Thomas Erikson roman ”Dödgrävarens dotter” som har en tematisk koppling till länet (en seriemördare sätter skräck i Arboga).
”Alcatraz: de sista fångarnas berättelser från världens mest ökända fängelse”, Jon Forsling (bor i Västerås), Santérus förlag. Ute nu.
”Höstlik i grumligt vatten”, Aron Olnafors (pseudonym), Bonnevier & Olofsson förlag. Ute nu.
”Ingången till Paradiset 2” av Mikael Bojko (bor i Hallstahammar). Handlar om en kille, hans vänner, vänskap, musik och fester under slutet av 1970-talet.
”Kattvinden” av Helena Öberg (bor i Västerås) och Kristin Lidström. Bokförlaget Mirando. Ges ut i november.
”Hästen & Husse”. Bilderbok av författaren Susanne Pelger och illustratören Anna Södergård (från Fagersta). Idus förlag. Ute nu.