Game of thrones har hyllats för starka kvinnliga karaktärer men också kritiserats hårt för att vara sexistisk och innehålla ett bisarrt stort antal nakna kvinnobröst.
Nu visar en mätning att den nya säsongen är allt annat än jämställd, sett till talartid. I de tre första avsnitten tar manliga karaktärer upp 74,4 procent av talartiden mot kvinnornas 25,6 procent.
– Jag följer serien själv och jag trodde kvinnorna hade lite mer talartid än vad de faktiskt har. Jag borde förstått att det inte var så, säger Fredrik Eklöf apputvecklare och en av grundarna till Gendertimer.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Appen mäter talartid mellan män och kvinnor i exempelvis filmer eller tv-serier. Den är gratis och syftet är att synliggöra mönster vi kanske inte alltid tänker på.
– Ojämställdhet pågår hela tiden utan att vi är medvetna om att vi bidrar till den. Genom att mäta tv-serier får vi syn på hur en del av jämställdheten ser ut. Ofta upplever vi det som kvinnor tar mer tid än de faktiskt gör. Det kan man få syn på med denna app, säger Fredrik Eklöf.
Traditionella könsroller
Han tror att det är traditionella könsroller som gör att vi uppfattar att kvinnorna tar mer plats än vad de faktiskt gör.
– Vi är vana vid att kvinnor och flickor är tystare och anpassar sig mer. När de inte gör det så sticker det ut och då reagerar vi.
Trots den skeva fördelningen i Game of thrones understryker Fredrik Eklöf att det inte finns något självändamål med att all talartid alltid ska vara 50-50.
– I ett enskilt program eller ett enskilt möte kan vilket resultat som helst vara okej. Det som blir problematiskt är när samma grupp dominerar varje möte eller program. I media hörs kvinnor någonstans runt 30 procent av tiden.