– Jag ville aldrig stå i fokus.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Vilket rimmar illa med att hon senare i livet bestämde sig för att satsa på boxning. Och kliva upp i boxningsringen för att gå matcher inför publik.
– Från början skulle jag bara testa att motionsboxas som träning. Men jag blev förälskad i sporten och träningen, och så hade jag talang för att boxas. Dessutom är boxning kultur, säger hon.
”Började till och med att röka”
I tonåren var Åsa Sandell en lovande baskettalang som spelade i KFUM.
– Jag höll på till jag flyttade från Örebro efter gymnasiet. Då lade jag av helt och tyckte att jag hade slösat bort mitt liv på idrotten. Jag började till och med att röka, säger hon och skrattar.
Efter flytten från Örebro reste Åsa Sandell runt som backpacker till Spanien, Kina och andra länder i Asien. Hon återvände sedan till Sverige för att börja studera litteraturvetenskap i Lund.
– Mest för att jag själv ville bli författare, tror jag. Det är tydligen vanligt att personer med författarambitioner läser litteraturvetenskap.
Proffsboxare
Åsa Sandell var 28 år när hon började att boxas. Hon vann fyra raka SM-guld och avslutade amatörkarriären som boxare 2000 med ett EM-guld. Medierna beskrev henne ofta som ”den boxande kulturskribenten” eftersom hon bland annat jobbade på Helsingborgs dagblads kulturredaktion.
– Men jag började faktiskt på journalistutbildningen i Lund när jag var 30, två år efter att jag började med boxning, säger hon.
2005 flyttade Åsa Sandell till New York för att bli proffsboxare. Då var hon 37 år gammal. Året därpå mötte hon Mohammed Alis dotter Laila Ali i en uppmärksammad match.
– ... som jag förlorade på teknisk knockout.
2007 slutade Åsa Sandell att tävlingsboxas.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Boxning var ett sätt för mig att uttrycka mig, men jag var klar med den uttrycksformen.
Åsa Sandell bodde kvar i New York och satsade på en annan
uttrycksform, att skriva.
– När jag själv boxades kunde jag inte skriva om boxning. Jag fick förfrågningar men tackade nej, det gick inte när jag själv var mitt uppe i det.
Men när boxningskarriären var över skrev hon självbiografin Bakom garden – ett boxarliv i tio ronder. 2009 flyttade hon tillbaka till Sverige, bosatte sig i Stockholm och träffade sin blivande man Per Nilsson. Paret ville skaffa barn.
– Jag var 42 år. Jag blev inte gravid, jag var för gammal. Jag har alltid varit sen med allt.
Mirakel
Ändå finns dottern Vera, nu fyra år, efter en lång kamp som Åsa Sandell har beskrivit i boken Den tuffaste ronden.
Hon berättar om alla tröstlösa försök att bli gravid, om aborten hon gjorde tidigare i livet och om missfallet hon fick.
– Att inte kunna få barn var en stor sorg och en besatthet. Jag ville beskriva den känslan, men även samhällets syn på kvinnors fertilitet. Ofrivillig barnlöshet är tabulagt, säger hon.
Vera kom till genom en äggdonation i Lettland.
– Vera är ett mirakel. Vi försökte med provrörsbefruktning flera gånger utan resultat. Så när Vera började växa i mig efter äggdonationen kändes det fantastiskt.
Medelålders kvinnor
Att familjen har hamnat i Nora beror på en slump. Åsa Sandell har inga släktingar kvar i Örebro, men vänner som har sommarstugor i Bergslagen. En sommar lånade de en stuga.
– Jag insåg att det är i Bergslagen som jag hör hemma. Inte vid havet utan bland skogar och sjöar, säger Åsa Sandell.
För tre år sedan gick flyttlasset till Nora.
– Nora är en stad, här finns allt plus den fantastiska naturen.
I Noras kulturkvarter finns även Åsas eget gym, Kombox. Där hon lär ut boxning för motionens skull.
– De flesta av mina adepter är medelålders kvinnor.