”The Truths We Hold: An American Journey” gavs ut ett par veckor innan Harris meddelade att hon ställer upp i demokraternas primärval nästa år. Läsarna får höra både om hennes blind date med blivande maken Doug och om föräldrarnas skilsmässa. Men det personliga är ändå främst något att ta avstamp från, för att prata om tiden som Kaliforniens överåklagare, förändringar inom det Demokratiska partiet och politiska visioner.
Fler aktuella
Det är numera närmast standard att amerikanska politiker ger ut en bok inför en presidentvalskampanj. Ett självbiografi är en utmärkt ursäkt för politiker att få resa land och rike runt för väljarmöten i bokhandlar och mysiga framträdanden i tv-soffor, där frågorna kretsar mer kring inspirationskällor och barndomsminnen än budgetramar, immigrationslagar och utformning av nya sjukvårdssystem.
Flera andra demokratiska kandidater är också bokaktuella. En biografi över Elizabeth Warren, med senatorns namn som titel, släpptes i augusti. Författare är Antonia Felix som tidigare porträtterat Laura Bush och Condoleezza Rice. Warren släppte även en självbiografi för drygt ett år sedan.
Barack Obamas bostadsminister Julian Castro, länge tippad att bli Hillary Clintons vicepresidentkandidat, gav ut sin ”An Unlikely Journey: Waking Up from My American Dream” i oktober. New York-senatorn Kirstin Gillibrand släppte ”Off the Sidelines: Raise Your Voice, Change the World” 2014 och det viskades redan då om presidentplaner. Memoaren rymmer en del personligt, hon tar till exempel upp kärleksskvallret om mormor Polly Noonan som var högt uppsatt inom delstatspolitiken. Gillibrand är nu åter bokaktuell, i höstas gav hon ut en barnbok om välkända kvinnor som kämpade för rösträtt. Även Kamala Harris är sedan januari publicerad barnboksförfattare, då kom hennes ”Superheroes are everywhere”.
Kongressledamoten från Hawaii Tulsi Gabbard levererar i ”Is today the day?” bland annat minnen från tiden i militären. Krigsveteranen och öppet homosexuella Indiana-borgmästaren Pete Buttigieg har också en memoar på g. Om Bernie Sanders ställer upp vet vi inte än men hans manual i Trumpmotstånd, ”Where We Go From Here: Two Years in the Resistance”, kom i höstas.
New Jersey-senatorn Cory Booker är den som inte är med i det senaste bokrejset, han gav ut sin memoar ”United” redan i januari 2017.
Inga läsarsuccéer
Politikernas böcker blir ofta varken kritiker- eller läsarsuccéer men kan trots det ta hem topplaceringar på bästsäljarlistorna. Många av böckerna köps av kampanjerna själva som ger bort dem som gåvor till bidragsgivare. Kampanjmedel får användas på det här sättet sedan 1996 då Alfonse D’Amato omvalskampanjkampanj fick godkänt på att köpa upp tusentals exemplar av New York-senatorns ”Power, Pasta, and Politics”.
Personal memoirs
Ulysses S. Grant
Ofta sedd som den främsta självbiografin skriven av en amerikansk president. Gavs ut efter Grants död 1885 och förläggare var ingen mindre än Mark Twain. Grant var general under inbördeskriget och låter minnet färdas tillbaka till berömda slag och mordet på Abraham Lincoln.
Alla rosor ska inte tuktas!
Anna-Greta Leijon
Ebbe Carlsson-affären, ambassaddramat och den planerade kidnappningen av henne själv är händelser som har en given plats i tidigare arbetsmarknads- och justitieministern Anna-Greta Leijons memoarer men hon berättar även om övergreppen hon utsattes för som barn. Det finns också plats för politiska profilfrågor som föräldraförsäkring och invandring.
Min far hade en dröm
Barack Obama
Publicerad 1995 innan Obama ställde upp i valet till senator i Illinois. Kretsar mycket kring uppväxten och erfarenheten av att ha en vit amerikansk mamma och en svart pappa från Kenya.
Unbought and Unbossed
Shirley Chisholm
Chisholm var första svarta kvinna i den amerikanska kongressen och 1972 blev hon både första kvinna och första afroamerikan att, för ett av de två dominerande partierna, kandidera till den amerikanska presidentposten. Hon brukade beskriva sig själv som “unbossed and unbought” och var tydlig med att hon varken var kvinnorörelsens eller det svarta USA:s kandidat, utan ”folkets kandidat”. ”I am the candidate of the people. And my presence before you now symbolizes a new era in American political history.” Visst var det så.
Fortsätt framåt: åren som president
Nelson Mandela
Den sydafrikanska frihetshjältens andra självbiografi kom ut förra året, fem år efter Mandelas död. Den bygger på Nelson Mandelas oavslutade manus och har färdigställts av den sydafrikanska författaren och ANC-aktivisten Mandla Lang. Här avhandlas presidenttiden som blev betydligt längre än tänkt och valrörelsen som ledde fram till den. Mandelas tid som barn, ung advokat, aktivist och den 27 år långa fångenskapen på Robben Island har tidigare skildrats i ”Den långa vägen till frihet ” från 1994.