Ett ungt par i Trivandrum, Indien, filmas i smyg när de har sex utomhus. Videon sprids på internet, och snart är skandalen ett faktum.
Upplägget skulle kunna vara grund för dyster läsning, men Aravind Jayans debutroman ”Tonårspar har kul på allmän plats” är en bitvis humoristisk berättelse om sociala konventioner och sociala medier. Titeln är en vink till porrtitlar, i själva verket är paret i tjugoårsåldern.
Skilda attityder
Boken kom ut i Indien och Storbritannien i juli, och har översatts till flera europeiska språk. Aravind Jayan kommer även att besöka bokmässan i Göteborg i september.
– Jag tycker inte så mycket om när folk antar att det är en kommentar på Indien som helhet, på grund av det faktum att det är så svårt att kommentera Indien som helhet. Jag tror att det specifikt indiska kan vara att det finns så många rörliga delar, så många människor vars attityd helt skiljer sig från din, säger Aravind Jayan.
Det är inte själva sexet som är i fokus, utan skandalen. Vad ska folk tycka?
– Berättelsen skildrar hur de olika generationerna försöker anpassa sina reaktioner efter vad de tror förväntas av dem. Föräldrarna har jobbat sig upp. De har flyttat till ett grindsamhälle och köpt en vit Honda civic, vilket signalerar medelklass. De vill framstå som goda, ansvarsfulla föräldrar som har uppfostrat goda, ansvarsfulla barn. Den yngre generationen använder sig av sociala medier för att positionera sig. De namedroppar och pratar om vem som borde canclas. De försöker stå upp för individualitet och sexpositivitet genom att verka obrydda över det hela. Alla försöker bibehålla sin värdighet, men situationen sliter på familjebanden.
– Jag skrev ett utkast först där jag roterande mellan de olika karaktärernas perspektiv, och problemet var att det blev så melodramatiskt. Så jag bestämde mig för att spola hela idén, säger Aravind Jayan.
Historien berättas istället av den yngre brodern, en mellanhand mellan läsaren och händelserna, och mellan de olika karaktärerna.
– Eftersom berättaren finns blir ingen av karaktärerna demoniserad. Det var viktigt för mig. Han är väldigt klar över att ingen har helt fel. Alla försöker bara agera utifrån sin förmåga och förståelse. Jag vill inte att läsaren ska välja sida, säger Aravind Jayan.
”Avskyvärt system”
Boken behandlar inte kastsystemet i sig, men nämner kast som en del av den rutinkoll äktenskapsmäklare gör när de undersöker potentiella kandidater.
– Så många människor har dödats på grund av kast. Det är ett absolut avskyvärt system, men det är något som pågår varje dag på olika nivåer. Det är många människor som inte är öppet kastistiska, men som ändå har preferenser, säger Aravind Jayan.
Vilka frågeställningar vill du väcka med boken?
– Jag vet inte om boken är polemisk nog för att starta någonting. En debatt som har uppstått bland vänner handlar om vilken karaktär de tycker har rätt, och varför. Jag tror att det avslöjar vilken position man har i sin egen familj. Många har sagt att de identifierar sig med berättaren. Jag tror att rollen som mellanhand är ganska vanlig i indiska familjer, någon som medlar i konflikter och ser till att allt flyter på, säger Aravind Jayan.
Skulle du säga att din bok ger uttryck för något nytt?
– Krocken mellan det moderna Indien och det gamla Indien är något som alltid har varit aktuellt. Det som boken möjligtvis fångar, om jag får säga det själv, är hur människor försöker räkna ut var de står och vad som förväntas av dem i detta föränderliga Indien. På det sättet tror jag att den är relaterbar, för det är något som alla ständigt gör. Jag tycker inte att jag ligger i framkant i debatten, det är en stor debatt som har pågått länge. Boken låter människor som inte befinner sig i Indien få en glimt av vad som händer. Den fångar ett ögonblick, men det är allt det är. En liten bit, säger Aravind Jayan.