–Var ska vi börja? Vid Zlatancourt, Zlatanbron eller något av torgen, frågor hon.
Balqis Khattab, 22 år, har aldrig bott på Rosengård men har tillbringat mycket av sin tid på miljonprogramsområdet med det romantiska namnet. Det var på Rosengårds gårdar som hon som barn lekte med sina kusiner och vänner. Det var där hon i tonåren hängde under sena kvällar.
Som ung vuxen har hon varit med och bildat en förening för att stötta och stärka unga tjejer på området. Det projektet kulminerade med skapandet av Rosens röda matta, där en parkeringsplats förvandlades till en mötesplats och där områdets unga tjejer fick vara med och påverka utformningen av mötesplatsen. Resultatet har blivit ett färgstarkt litet torg med scen, sittplatser och högtalaranläggning som man kan koppla upp sina mobiler till. Balquis Khattab var också med i ett projekt som gick ut på att få områdets unga och gamla att mötas för att utbyta erfarenheter.
Ett område i förvandling
Rosengård är präglat av miljonprogrammets höga hus och storskaliga mått med gårdar som tidigare hade smeknamn som arabiska gården, somaliska gården och albanska gården, efter vilken folkgrupp som var störst just där. Till namnen hörde också ett rykte och en identitet som var unikt för just den gården.
Satsningar har gjorts under senare tid för att öka trivseln. En del grönska har tagits bort för att de boende ska känna sig säkrare vid alla tider på dygnet. Hus har snyggats till och en del fasader pryds nu av jättebilder på kvinnorna bakom projektet Kryddor från Rosengård, en av många kreativa satsningar som fått invånarna i stadsdelen att börja blomma där områdets kvinnor delade med sig av livsöden och recept i ett TV-program som följdes upp med en kokbok.
Men förnyelse betyder inte alltid bara bra saker. Balqis Khattab reagerade med att känna sig ledsen när de gårdar där hon hade tillbringat mycket tid rustades upp.
– Allt är modernt och fint nu, men våra fina gamla minnen är borta. Det är så mycket jag och många andra har upplevt där och vi hade satt våra spår, som att rista in namnen i parkbänkarna. Men de spåren finns inte längre kvar, säger hon.
Stor bekantskapskrets
Balqis Khattab har en stor bekantskapskrets i stadsdelen, vilket märks. Det är många som stannar och hälsar på oss båda. Balqis Khattab får dessutom rikligt med gratulationer då företaget som hon startat och som arbetar med att stötta ungdomar har nominerats till priset Årets företagare, vilket många har noterat.
Vi går genom ett regnigt men för årstiden förvånansvärt ljummet Rosengård till Örtagårdstorget. Längs torgets ena sida finns en av de senare årens förbättringar i form av Bennets bazaar, eller bokalerna som de också heter, med småbutiker som ligger i rad. Här kan man handla mat, äta, klippa håret eller köpa nya kläder. Utbudet är skapat och skräddarsytt för den mångkulturella befolkningen på området. Samma sak gäller gallerian inne på Rosengårdscentrum, där inte någon av de vanliga butikskedjorna finns representerade men där utbudet är brett, med allt från brudklänningar till husgeråd och annat som behövs i hemmet.
I en butik för damkläder vid Örtagårdstorget står Mohamed Abdullah. Butiken tillhör egentligen hans fru medan han är pappaledig med det yngsta av familjens sju barn. Men nu är frun på semester så han sköter butiken. Eftersom den ligger vägg i vägg med familjens bostad kan han ta emot kunder samtidigt som han håller ett öga på de yngsta barnen som är hemma.
Mohamed Abdullah kom från Somalia till Sverige 1999 och likt många av sina grannar trivs han på Rosengård.
– Folk utifrån tror ofta att vi lever i helvetet, men så är det inte alls. Det är media som alltid förstorar allt negativt som händer här, medan ingen berättar om allt det som är bra, säger han.
Systemvetare driver kryddbod
Grannbutiken är en liten kryddbod med ett rikligt sortiment. Den drivs av Mohamad Kafafi, som kom till Sverige från Palestina som 11-åring, och som är utbildad systemvetare. Att han för två år sedan bytte yrke och blev kryddhandlare började med att det var så svårt att hitta bra kryddor i Malmö.
– Jag och min fru brukade be vänner och släktingar att handla kryddor när de åkte på semester. På samma sätt handlade vi åt andra när vi var ute och reste. Vi började därför prata om att vi borde kunna lösa det på ett annat sätt.
I den kryddbutik som Mohamad Kafafi äger tillsammans med sin fru finns nu omkring 120 kryddor där många av blandningarna görs på plats.
– Vi är måna om att alla kryddor här ska vara fräscha och inte innehålla några onödiga tillsatser. Genom att mala och blanda kryddor i butiken kan vi försäkra oss om att hela aromen är kvar, säger han.
Ryktet om butiken har spridit sig så att de har kunder från både Stockholm och Göteborg. De har dessutom fått uppdraget att leverera en kryddblandning med hemligt recept till en indisk restaurang i Oslo.
”En bra plats att leva på”
Doag Jaysusi är en av kunderna som botaniserar bland hyllorna med burkar som innehåller sådant som malen lök, tre sorters sesamfrö, mannagryn i olika grovlek och en liten pastasort som heter fågelvinge. Just denna dag är hon på jakt efter kryddor som kan användas för att lindra den förkylning som flera i familjen dras med.
– Jag köper kandisocker som är bra att suga på när man har ont i halsen, och anis som man kan koka te på, säger hon.
För Doag Jaysusi, som kom från Palestina, är Rosengård en bra plats att leva på.
– I Palestina är det en katastrof men här är det fantastiskt. Jag känner mig som i mitt gamla hemland här, då det finns människor som talar mitt språk och där jag kan handla samma saker som där. Det är också ett bra område där de gjort mycket för oss som bor här, som fina lekplatser för barnen, säger hon.
Den berömda innergården
Vi fortsätter vår promenad mot den del av området där stadsdelens stora kända son bodde. På gården där Zlatan Ibrahimovic tränade in sina tricks och fintar med bollen finns numera en fint utrustad fotbollsplan med namnet Zlatancourt. Planen är finansierad av fotbollsspelaren men är också sponsrad av ett berömt internationellt skomärke Något som borde vara unikt för en liten plan som ligger på en innergård i utkanten av ett miljonprogramområde.
Omar Crnisanin och Anas Faour är på planen och tricksar med en fotboll. Vem som tidigare sparkat boll på samma plats är med dem som en dröm och en förhoppning.
– Han är den största spelaren i Sverige, säger Omar Crnisanin.
– Det har hänt så mycket i hans liv. Om han har kunnat lyckas så finns det också möjligheter för alla oss andra, säger Anas Faour.
”I Rosengård vill alla bli Zlatan”
Vi går till den bro som numera kallas för Zlatanbron och som utgör själva entrén till Rosengård för dem som kommer från Annelundshållet. Under bron finns en bild av Zlatans leende mun och ovanför ingången finns ett av hans citat, ”Du kan ta en kille från Rosengård, men du kan aldrig ta Rosengård från en kille”. En ung amerikan stannar -intill oss och tar en bild av bron med sin mobil medan hans svenska vän översätter citatet för honom.
– I Rosengård vill alla bli Zlatan. Det är så det är. Hans finns på något sätt alltid med i bilden här, säger Balqis Khattab.