ETC Norrköping träffar tre av medlemmarna i Den svenska björnstammen på Arbis i samband med den sista repetitionen inför Bråvalla.
En så stor spelning i början av en turné innebär alltid en viss press. Det finns alltid en risk för att tekniken bjuder på obehagliga överraskningar.
– Men musikaliskt är vi förberedda, säger Åke.
Bandet släppte sin tredje fulllängdare i september förra året. Men de har även en ny låt med sig ut på turnén – så ny att den ännu inte har fått mer än ett arbetsnamn.
Själva beskriver de sin musik som spretig pop med influenser från väldigt många olika håll.
– Vi försöker ha bredd och försöker att inte reproducera för mycket utan strävar efter att en låt inte ska vara den andra lik, säger Åke Olofsson.
Efter Bråvalla och turnén väntar ett annat av gruppens kreativa projekt, som redan har tagit sin början – ett filmprojekt som är tänkt att bli en tv-serie i miniformat, och kanske en långfilm om materialet håller. Till det projektet ska de också göra egen musik.
– Det ska handla om myter, sägner och spöken, så vi ska gräva lite i sådana ämnen, förklarar Åke.
Musikkollektivet huserar till vardags på en gård strax utanför Norrköping, där flera av medlemmarna bor och där alla har varsitt arbetsrum för egna projekt, som kan variera från musik till bildkonst, ljudillustrationer, film, serieteckning och snickeri och textil.
– Det är mysigt när man hör ljud från varje studio. Och när man är trött på sig själv och vill vila öronen, så går man bara in i nästa studio, säger Klas.
Närheten mellan medlemmarnas rum har också en positiv inverkan på låtskrivandet.
– De dagar då vi verkligen bestämmer oss för att alla ska jobba, så händer det väldigt mycket, säger Åke.
Numera gör bandet sina inspelningar i den egna studion på gården. Och trots att det innebär mera jobb vill de hellre göra allt själva.
– Vi har klippt bort den där personen som tycker att man ska jobba snabbare och som kommer med sitt perspektiv så mycket att man tappar sitt eget, säger Klas.
De har också valt att kollektivt stå som låtskrivare till musiken och dela på rättigheterna.
Alla intäkter går in i bandets gemensamma kassa.
– Sedan får alla i bandet en lika stor lön varje månad. En lön som inte är prestationsbaserad, förklarar Åke.
En fördel är att alla i bandet får samma ekonomiska förutsättningar.
– Jag tror det gör att man fattar bättre beslut om vilka saker man tackar ja till, säger Åke.
– Kreativitet och pengar står också i ett ganska komplext förhållande till varandra. Man kan inte vara kreativ hela tiden. Ibland behöver man ta en paus, och det är skönt att känna att man kan göra det, säger Klas.
Den svenska björnstammen uppstod under en period då flera av medlemmarna drev Norrköpings konsthall.
– Tanken var redan från början att det skulle vara ett namn för att syssla med vad som helst. Men musiken fanns med redan från början, berättar Åke.
– Vår generation var den första som plötsligt kunde klippa långfilmer själv och spela in musik själv. Allt det där kom när man växte upp, säger Klas.
Fortfarande ser de många fördelar med att vara verksamma i Norrköping.
– Det finns ingen tydlig konkurrens mellan alla som håller på med kultur. Det finns ingen risk att någon tar något jobb ifrån dig. Det skapar en generös stämning. Ska det uppstå jobb måste man skapa det ihop i stället för att armbåga sig, säger Klas.
Redan före framgångarna hade Björnstammen som princip att dela på intäkterna och att leva i kollektiv för att kapa kostnader och för att slippa lägga tid på annat än det som de verkligen vill hålla på med.
– Och jag vill verkligen uppmuntra människor som vill satsa på något kreativt att skära ner på sina kostnader, köpa ett hus på landet eller ockupera föräldrarnas sommarstuga i ett år för att verkligen kunna fokusera. Det är värt att kunna göra det, säger Klas.
– Och behovet av bra kultur är konstant, säger Åke.