Det finns något talande med att pojkrummets gamla vinylspelare får bli till en övertydlig symbol för den tid som gått i T2 Trainspotting, uppföljaren till 90-talets brittiska indiefilmhit Trainspotting. Baserad på den skotska författaren Irvine Welshs generationsdefinierade roman med samma namn skildrade Trainspotting, som också blev regissören Danny Boyles stora genombrott, det heroinberoende och inte så sällan komiskt kaosbetonade livet för en skara unga Edinburghbor i periferin. Filmen lyckades inte bara ge nytt liv åt Iggy Pops slagdänga Lust for life, utan också skapa en oförglömlig tidsmarkör för såväl kritikerkår som britpopbitna sjuttiotalister – aldrig hade vare sig skitiga heroinsprutor, ångestdrypande avtändande eller bortom ord-vidriga offentliga toaletter skildrats så grafiskt tjusigt på vita duken.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
När nu Renton, Sick Boy, Spud och Begbie gör comeback efter 20 till synes tuffa år är det, inte särskilt förvånande, en relativt välbekant skara som möter åskådaren. Spud spenderade – givetvis – de pengar Renton lämnade honom i slutet av förra filmen på ännu mer heroin, Sick Boy driver både en pub och en sexfilmsbaserad utpressningsverksamhet, och den temperamentsfulle fängelsekunden Begbie (Robert Carlyle) gnisslar tänder efter ännu ett avslag på sin ansökan om villkorlig frigivning. När den ende som verkar ha klarat sig hyfsat i livet, Renton (Ewan McGregor) som nu bor i Amsterdam där han jobbar med "lagerhållningsmjukvara för renhållningssektorn", kommer på snabbvisit till hemstaden efter sin mors bortgång träffar han på Sick Boy och ställs till svars för de knarkpengar Renton snuvade sina polare på för 20 år sedan. Men snart kommer både vilda affärsplaner och minnen från förr upp till ytan.
En sak är säker – den som gillade Trainspotting anno 1996 kommer definitivt att känna sig som hemma. Här finns samma omutliga band mellan bild och musik, och Danny Boyle sparar i denna indiegenerationens musikmarinerade klassåterträff vare sig på genialt konstruerade bildlösningar eller manligt nostalgibaserad vänskap. Men att låta den enda kvinnliga huvudkaraktären, Veronika som spelas av Anjela Nedyalkova från Paradissviten, vara en östeuropeisk sexarbetare vars högsta dröm ska vara att – tada – att öppna sin egen bordell känns mest av allt småtrist daterat, särskilt som man inte missar en chans att låta kameran slipprigt glida längs strumpbeklädda kvinnoben. Dock finns här både en och annan tacksam girling åt de snart medelålders ynglingarna, och även om man inte lagt särskilt mycket krut på de kvinnliga karaktärerna drar dessa i slutändan oftast det längsta strået.
Liksom i föregångaren finns även här ett uppfriskande ifrågasättande av samhällets nio till fem-tänk och de val vi i många fall är hopplöst förprogrammerade att göra. Tyvärr tappar filmen, också denna gång, snart greppet om det intressanta i historien och låter den mynna ut i diverse intetsägande actionspår. Och även om Robert Carlyle gör sitt bästa som skotskklingande "bad boy", blir hans pitbullartade fighterkaraktär till sist mer enerverande än engagerande. Men det är i den nostalgiskt tillbakablickande ådran som T2 Trainspotting lyckas allra bäst, när Renton och de andra tar en tugga av sina egna madeleinekakor och låter minnena flöda fritt från barndomens oskuld till vuxenlivets svek, genom en kavalkad av heroin, fotboll, musik och vänskap. Liksom Irvine Welsh själv pekat på var Trainspotting knappast en bok om droger, utan om den brittiska arbetarklass som vid den tidpunkt då boken skrevs redan blivit överflödig i samhället och sökte den enda tröst de kände till – som Spud uttrycker det efter ett episkt misslyckat självmordsförsök så är heroinet "den enda vän som inte svikit honom". Undertecknad skulle trots allt gärna se en tredje film om låt säg ytterligare 20 år, bara för att se vännernas liv i framtida Brexitland på väg mot hittills okänt mål.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.