Huset står på en pontonbrygga, förankrat med ett stålankare och runt huset går en brygga som också fungerar som uteplats. Vattnet glittrar i den bleka oktobersolen och hamnbassängen ligger nästan spegelblank. Stadstrafikens brus blandas med byggkranarnas slammer tvärs över hamnen när idékläckaren Magnus Sandebree slår sig ner i en utemöbel i solen på bryggan.
– Idén är att nyttja den yta som vattnet består av. I Sverige och Sundsvall finns i och för sig mycket landyta att bygga på men i centrala lägen är det ofta trångt, och vattnet är i många städer en outnyttjad yta med centralt läge, berättar han.
Experimentverkstad
Magnus Sandebree är vd för Imorgon innovation som står bakom projektet. Det är en slags experimentverkstad som har sina rötter i Sundsvallsföretaget Idag designstudio, som i sin tur har sina rötter i industridesign-utbildningen vid Mittuniversitetet.
– Imorgon är ett sätt för oss att utveckla våra idéer. Tanken är att utveckla produkter och tjänster som förbättrar människors liv. Huset på vattnet är vårt första stora projekt.
Själva huset är byggt i korslimmat trä, en teknik som ger starka och vridstyva byggelement som kan skräddarsys i önskad storlek och där man redan på fabriken kan fräsa ut öppningar för fönster och dörrar.
– Vi vil jobba med trä som är ett hållbart material med många fördelar. Vi slipper plast, gips och betong, och får ett levande material som ger ett bra inomhusklimat. Den här tekniken är även bra ur ljus- och brandsynpunkt.
Smarta lösningar
Invändigt blir byggelementet innerväggar. På utsidan har man lagt på en isolering och en ytterpanel.
– Tanken med det här huset är att skapa ett kollektivt boende för tre personer. Stora gemensamma utrymmen kombineras med tre ganska små sovrum. Vi har byggt in många smarta lösningar, säger Magnus Sandebree och berättar om soffor med inbyggd förvaring, skrivbord som kan förvandlas till sittplats, garderober som fungerar som walk in-closet trots en liten yta och uppkopplad belysning som styrs via en app i mobilen.
I november flyttar de första hyresgästerna in och sedan är tanken att studenter och andra intresserade ska få provbo i huset.
– Det är en del av vår metodik. De boende blir testpiloter och bidrar till att utveckla konceptet och vi kan justera designen efterhand. Det här är ett sätt för oss att lära oss hur vi skapar användarvänliga boenden.
Magnus Sandebree talar om delningsekonomi och att bygga exempelvis smart förvaring som gör det lättare att hyra ut sitt boende när man inte behöver det själv.
Väder och vind
Det finns utmaningar. En är att regelverket inte är anpassat för hus på vatten. Bygglov, tomträtter och försäkringar kräver nya lösningar. Ett hus på vatten är också mer utsatt för väder och vind.
– Med den här byggtekniken blir det inte dyrare att bygga på vatten, men det gäller att placera husen rätt. Här i inre hamnen är det ganska skyddat men skulle vi bygga tvärs över fjärden intill Ortviken måste vi nog ha ett system med pirer.
Tanken är att skapa hela kvarter på vattnet.
– Vi tänker oss mindre kvarter med 20–25 enheter i olika storlekar för olika målgrupper. Kollektivboende för studenter kombineras med mindre lägenheter, kanske övernattningslägenheter för företag, en marina, eller butiker och ett kafé? Allt binds ihop av bryggor och kanaler.
I projekthuset är vatten och avlopp inkopplat på det kommunala nätet, men det går också att göra självförsörjande.
– Pontonbryggan som vi står på är rymlig och gör det möjligt att bygga in olika tekniker för exempelvis avloppshantering.
Delägarna i Imorgon satsar egna pengar i projektet men samarbetar också med leverantörer som SCA och Ikea.