– För att det ska bli gott gäller det att blanda smakkombinationer som passar med varandra och hålla balansen mellan ingredienserna så att inte någon smak sticker iväg och dominerar. Och så får man inte vara för feg, säger hon.
En favoritingrediens i både kaksmeten och i drinkglaset är saffran. Denna traditionella julkrydda passar enligt henne både till tequila och bullar.
– Bland de 24 sorterna på buffén är nog saffransbullarna min favorit. Jag älskar bullar och jag älskar saffran.
”Syns att kakorna är gjorda med kärlek”
Kollegan Jennie Forsbergs förklarar att de började baka för två dagar sedan. De torra småkakorna bakades redan då, medan till exempel budapestlängden och tårtbottnar gjordes i går och macaronerna blev bakade i dag.
– Macaroner är franska marängkakor med fyllning där man får vispa äggvitan hårt och vända ner mandelmjölet med fingertoppskänsla för att det ska bli bra. Tur att Sara är så duktig, säger hon.
Båda tycker det är viktigt att råvarorna är svenska i så hög utsträckning som möjligt och halvfabrikat är inte att tänka på.
– Här serveras inga delicatokakor eller något bake-off. Det ska vara hembakat, annars kan man lika väl låta bli, säger Jennie Forsberg.
– Förutom kryddorna och chokladen köper vi lokala råvaror. Det gäller att stödja svenska producenter och hjälpa till att hålla landskapet öppet, säger Sara Staffare.
Bland kakätarna som lät sig smaka fanns Ida Takala från Björneborg i Finland och Christa Knobloch från Bonn i Tyskland. De bor för tillfället i Bredsjö och passade på att prova buffén.
– Det jag smakat hittills är jättegott och jag ser fram emot att frossa i goda kakor. Hoppas bara att det inte blir för mycket så att jag mår illa senare, säger Ida Takala.
– Jag gillar sötsaker så en buffé är perfekt för mig. Det syns att kakorna är gjorda med kärlek och jag har tagit en bild som jag ska skicka till min systerson i Tyskland för att göra honom avundsjuk, säger Christa Knobloch.
Choklad- och polkasnittar
100 g rumstempererat smör
1 dl socker
1 äggula (spar vitan till pensling)
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
3 tsk kakao
1 tsk vaniljsocker
- Blanda smör, socker och äggula väl och tillsätt sedan de torra ingredienserna. Arbeta snabbt ihop degen och rulla ut till två längder som plattas till en aning. Pensla sedan med äggvitan och strö över krossade polkagrisar. Grädda i ca 10–15 min i 200 grader. Skär upp i snittar när de kallnat något.
Chokladtryffeltårta med saffran
Botten:
100 g smör
2 ägg
2,5 dl socker
3 msk kakao
drygt 1,5 dl vetemjöl
- Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan de övriga ingredienserna. Grädda bottnen i en rund form med avtagbar kant (24 cm i diameter) i ca 20 min på 175 grader. Spänn gärna fast ett bakplåtspapper i botten så fastnar inte kakan i formen.
- Till chokladtryffeln gör man två separata omgångar av denna tryffelkräm, där man använder vit choklad tillsammans med ett halvt paket saffran i den ena och mörk choklad i den andra.
1 dl grädde
0,5 dl socker
150 g choklad
50 g smör
- Sjud grädde och socker och tillsätt sedan den hackade chokladen och smöret skuret i mindre bitar. Rör försiktigt till en slät smet.
- Avsluta med att vända chokladbottnen i formen med den gräddade sidan nedåt, häll sen över de två tryffelkrämerna och låt stelna i kylen ett par timmar.