VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
– Jag har alltid ritat, till en början utan att veta att det faktiskt var graffiti jag skapade. Hela kulturen var så fantastiskt lockande och präglad av en massa olika saker. Med ena foten på brädan och den andra i konsten blev det en stil som passade mig bra, säger han.
Han kallar sin konst för visuell aktivism och direkt aktionsmåleri, hans arbeten handlar om kontrasterna och konflikterna mellan det urbana och naturen, identitet och normer. Verken skapas direkt på platsen, genom att filma och sprida processen låter han sina följare ta del av konsten.
– Jag inspireras av platsen, det är den som skapar kreativitet och jag upptäcker den genom att måla. Mitt språk är konsten, det är så jag lever och fungerar.
Skelett vanligaste motivet
Oftast skapas verken utomhus – i övergivna fabrikslokaler, på byggnader eller ute i naturen. Vanligaste motivet är olika typer av skelett, något som han själv beskriver som ett sätt att undersöka ”identitet genom att skala bort alla lager.”
– På det sättet målar jag inte enskilda personer utan alla på en gång. Jag skapar på platsen och det är en sak som är så fantastisk med den här konstformen – besökarna får komma in i min ateljé där jag jobbar. Jag minns en gång då Mälaren hade frusit och jag målade på isen då några skridskoåkare kom förbi och undrade om det nappade. Det var innan de såg att det var en sprayburk och inte ett metspö jag höll i handen och det skapade ett roligt samtal – hur många får vara med om det i sin ateljé?
I utställningen ”Träden vet hur en lever här” visas bland annat fotografier och videor från övergivna fabriker och byggnader som naturen håller på att ta tillbaka. Utställningen har premiär den 17 november på Växjö konsthall och pågår fram till den 14 januari. När ETC Växjö träffar Vegan Flava förbereder han ett nytt konstverk – som likt hans andra även det ska skapas på plats.
– Samhället har inte alltid sett ut som det gör nu och vi har förlorat så mycket av vår relation till naturen – träden har stått där längre än vi har levt.
Undersöker relationen till naturen
Inspirationen kommer sig av ett engagemang där han ifrågasätter människors levnadsvanor och nuvarande relation till naturen. Han brottas stundtals med sin samtid och vill på olika sätt lyfta respekten mellan människor, djur och natur.
– Mitt skapande handlar om en undersökning av
vår relation till naturen och vår gemensamma
kris. Det är svår-begripligt för mig att vi har försatt oss i en situation där vi faktiskt förstör förutsättningarna för framtiden. Det verkar inte spela någon roll hur mycket det rapporteras om miljöförstöringar eller djurens levnadsförhållanden – människor släpper inte på sina vanor ändå. Jag tror de flesta skulle säga att de tycker om naturen, men vad händer med alla som bor där?
Till skillnad från många andra som är aktiva på sociala medier har han medvetet valt att varken berätta om sitt namn eller visa sitt ansikte på bild.
– Jag vill att konsten ska få stå i centrum.