Under 2021 gick sex män ut och utlyste 24 april som ”National rape day” i USA. Oavsett om det var ett urkasst skämt eller inte så ska killar här och där ha hakat på och datumet är nu livsfarligt för tjejer att vistas ute på.
Så, med vissa variationer, lyder historien som sprids bland framförallt tonårstjejer på den sociala plattformen Tiktok. En slags nattsvart ”råttan i pizzan” eller trenden för några år sedan när en halv generation fick plötslig massfobi för clowner av oklar anledning. I USA har ”rape day”-trenden hängt med i tre år nu, men tycks av allt att döma nyligen spridit sig även till Sverige.
Att sociala medier och modern teknik snabbar på spridningen av sådana här myter är uppenbart. Men mekanismerna bakom är de samma som alltid. Etnologen och författaren Bengt af Klintenberg är nestor på vandringssägner och känner igen formeln.
– Det är ett vanligt drag att dessa berättelser ska innehålla ett hot, något man är rädd för som skapar spänning, säger Bengt af Klintberg.
Han understryker att han vid 84 års ålder har pensionerat sig från vandringssägner, men håller sig ändå nyfiken på vilka nya som tillkommer. Även att ett kommande hot hängs upp på ett specifikt datum känns väl igen.
– En historia som var väldigt vanlig efter elfte september i New York var att någon springer efter en person som tappat sin plånbok och ger tillbaka den. Då säger den här personen, som har ett arabiskt utseende, att han vill tacka genom att ge ett råd; ”var inte i London den 18 oktober”. Då är det meningen att man ska tro att det kommer att ske ett attentat där. Sådana där historier finns i massa olika former.
I USA har det skrivits en hel del om ”national rape day” och allt har avslöjats som bluff. Men i Sverige tycks det smugit under de traditionella mediernas radar trots att tusentals videor med tjejer som varnar varandra finns även här. Tiktok själva gick i ”USA today” ut med en skrivelse om att de inte tolererar innehåll som uppmanar eller glorifierar akter av sex utan samtycke, övergrepp eller våldtäkter men att de inte funnit någon sådan video. Andra medier har också sökt efter originalvideon där någon eller några ska ha hittat på ”våldtäktsdagen” – men den tycks helt enkelt inte existera.
Enligt Bengt af Klintberg så är information om att sådant här inte är sant det enda vapnet som finns att ta till mot mytspridning.
– Men sådan information har ju sällan förmågan att spridas på samma sätt. Dementier är inte alls lika spännande att läsa om.