– Han ligger här, i farfars gamla resväska, resten av året, säger Tomas när han plockar fram den gamla kofferten med kläder och attiraljer för sin tomte.
– Jag började försörja mig helt på teatern 1999, och innan dess jobbade jag som förskollärare och på Östras barnklinik. Då tog jag ofta de stora helgerna då det var andra med egna barn som behövde den ledigheten bättre, fortsätter han.
Började på barnkliniken
Och det var där och då som Tomas första gången fick på sig tomtekostymen, även om den inte var fullt lika välgjord då.
– Det var en patient, en liten flicka på sex–sju år från Värmland som låg inne på sjukhuset med hela sin familj. Det var mamma, pappa och två äldre bröder. Föräldrarna hade fixat med julklappar och så, och jag erbjöd mig att klä ut mig. Så jag fick fixa skägg av bomull och dubbelhäftande tejp. Men det gick hem, och till och med de äldre bröderna gick på det faktiskt.
Något senare var det en mamma på fritids som undrade om inte Tomas, som var så bra med barnen, ville vara tomte. Och så blev det. Han satte upp lite lappar, och på någon dag var han fullbokad hela julafton.
– Numer behövs inga lappar. Nästan alla jag är hos är stammisar där jag har varit många år.
Hos stammisfamiljerna finns nytillkomna ungar som inte var födda när Tomas startade. Och det är många barn som nu blivit stora och vuxit upp med honom som gäst en gång varje år.
– Numera vet ju de stora så klart att det är en gubbe som klär ut sig. Men jag vet familjer där föräldrarna frågat om det inte är dags att skippa det där med tomte, men barnen har vägrat och sagt att jag måste komma tills de är gamla, säger Tomas med ett stort leende.
Har blivit avslöjad
Två gånger på alla år har han blivit avslöjad. I bägge fallen av barn som träffat på Tomas i andra sammanhang.
– Den första var ett av barnen jag hade på fritids, Nikolas. Han tog det på ögonen och sa: ”Men Tomas! Vad gör du här?!” Den andra var en tjej som tog det på att det var samma röst som gubben Findus.
Gubben Findus är en av Tomas andra karaktärer. Han är skådespelare, producent och teaterdirektör i den egna Tomas K teater. Barn står i fokus även där, och de har bland annat Pettson och Findus, Mamma Mu och Nasse på repertoaren. Numera agerar Tomas inte så ofta själv, utan det överlåter han mer och mer till de fyra skådespelarna han samarbetar med.
Inspiration från Jenny Nyström
Tomas Karlströms tomte skiljer sig en del från den barnen stöter på i filmer och på tv. Han är helt enkelt inte en amerikansk ”coca cola-tomte” utan mycket mer som den gamla nordiska tomten.
– Jag har läst på en del och hämtat mycket från Jenny Nyströms tomte. Det enda röda jag har på mig är luvan. Men jag fråntar inte barnen den tomten heller, utan brukar berätta att det finns många tomtar. Men den gråa hustomten vi har här är 600–700 år gammal. Jultomten från Nordpolen är bara 150 år. Jag brukar säga att jag kommer från skogen i Gamleby.
Jenny Nyström var en svensk konstnär och illustratör som är mest känd för just sina julkort och illustrationer av tomten.
Själva julafton blir naturligtvis ganska stressig för Tomas. Han berättar att han ofta svettas igenom den tjocka grå klädnaden och har träningsvärk på juldagen. En del familjer vill gärna bjuda på glögg eller en julsnaps. Men det får den karlströmska tomten vänligt men bestämt neka.
– Nej, haha, det skulle helt enkelt inte gå. Men när kvällen väl är över så brukar jag fira lite själv med goda vänner istället.