Niki Tsappos och Martha Nabwire skrev historia när de som de första kvinnliga hiphop-dansarna någonsin blev världsmästare vid den prestigefyllda streetdancetävlingen Juste Debout i Paris för några år sedan.
– Jag trodde aldrig att vi skulle vinna, det var helt otroligt. Det tog en månad innan det verkligen sjönk in, säger Niki Tsappos.
Med tiden har det också sjunkit in hos resten av hiphop-scenen att rätten att ta plats inte längre är ett manligt privilegium.
– Efter att vi vann hände någonting oväntat och fint. Tjejer började röra sig på ett annat sätt, utan att vara blyga, skygga eller sexiga – kategorier där tjejer annars ofta hamnar. De vågade vara sig själva på ett helt annat sätt, säger Niki Tsappos.
”Speglar världen”
I år dömer hon själv i Juste Debout, i en jury som för första gången någonsin består av enbart kvinnor.
– Det är stort på vår scen, och det är kul att vara en del av det. Samtidigt är det sorgligt att det inte hänt tidigare och att det alltid blir en stor grej när kvinnor gör något som betraktas som självklart för män.
Hiphop-scenen speglar världen, menar hon. En kvinna måste alltid jobba extra hårt och bevisa vad hon går för. Hon är alltid först och främst kvinna och bedöms därefter.
– Men jag och Martha försökte aldrig göra något utifrån att vi är tjejer. Det var aldrig på tal och det var så otroligt skönt. Vi var bara oss själva, det är då det blir bra, säger Niki hon.
Enkelt kan tyckas, men blickarna och minerna hos de manliga medtävlande i filmen säger något annat. Misstro och skräck blandas med motvillig respekt när den magiskt samspelta dansduon äger scenen utan att be om ursäkt för sig själva. Att dansa med Martha var speciellt, på många plan, säger Niki Tsappos.
– Hon berörde mig med sin dans på ett sätt jag inte upplevt tidigare, i dansen berättade hon hela sin livshistoria. Vi hade en outtalad förståelse för rytm och rörelse tillsammans, en intuitiv kommunikation, säger hon.
”Det här är den första tävlingen där kvinnorna injagade mer skräck än männen!” utropar den amerikanska domaren när han korar Niki och Martha till svenska mästare i filmens inledningsscen.
Filmaren Tora Mkandawire Mårtens fångade de magiska ögonblicken med sin kamera.
– Martha och Niki var så otroligt starka i sitt konstnärliga uttryck. Jag hade aldrig sett någon uttrycka så mycket genom dans, säger hon.
Jobbar med nyanlända
Tanken var att göra en lustfylld och inspirerande film om dans, men det blev något mer.
– Jag blev tagen av Martha och Niki som människor, och av deras relation. Deras vänskap rymmer alla element i en kärlekshistoria, från nyförälskelsen till den hjärtskärande dramatiken när en vill mer än den andra, säger Tora Mkandawire Mårtens.
En förtrollande enhet på dansgolvet, men utanför framträdde med tiden olikheterna.
– Vi har olika mål och tänker olika kring nästan allt, jag inser att det inte kan fungera, säger Niki Tsappos.
I dag bor Martha i Frankfurt där hon driver ett projekt till stöd för nyanlända flyktingar. Martha kom själv till Sverige från Uganda när hon var tretton år. Niki adopterades från Etiopien som spädbarn och har växt upp med svenska föräldrar. Hon är utåtriktad, Martha är mer inbunden, en tänkare.
– I början var allt nytt för oss, vi fick prova så mycket, resa, lära känna nya människor och kulturer. Vi har utvecklats mycket åt varsitt håll sedan dess. Nu är det mer; Vad ska vi göra av alla erfarenheter?
Vad svarar du på det?
– Åh, jag ska leva livet!
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Niki Tsappos
Född: 1984 i Etiopien.
Bor: Stockholm, ofta på resande fot.
Familj: Mamma, pappa och två syskon.
Aktuell: Medverkar i dokumentären Martha och Niki som hade premiär i fredags på Folkets bio.
Gör: Undervisar i hiphopdans i olika länder, just nu domare i uttagningarna, sedan i finalen, till årets Juste Debout i Paris.
Förebild: Lauryn Hill
Om att dansa: Jag har alltid dansat, till all musik, men när jag hittade hiphopen kändes det helt rätt direkt.
Om filmen: Battlescenen och hiphopkulturen förlöjligas ofta på film. Toras film ger en sannare bild. För oss och många andra har har hiphop-kulturen djup och betyder mycket.
Världens bästa hiphop-ställe: Åsa Folkhögskola utanför Flen, den enda hiphop-dansutbildningen skapad av människor verksamma inom hiphopkulturen.
Tora Mkandawire Mårtens
Född: 1978 i Nacka, Stockholm.
Bor: Sydafrika.
Familj: Man och två barn.
Gör: Regissör och manusförfattare.
Aktuell: Med dokumentären Martha och Niki.
Om filmen: Den handlar om dans, om kärlek och vänskap, men också om identitet och om Martha och Nikis förhållande till Sverige. Det är fantastiskt att se att filmen kan beröra på olika plan och att många gråter av att se dans.