Det är smart, det är rått och det är perfekt förströelse för alla som inte hatar att skratta.
Kristin McMillen
Marie Björk ”Vi ska ha barn!
I ”Vi ska ha barn” går Marie Björk genom hela processen – från val av partner, vad man bör tänka på under graviditeten, uppdelning av föräldraledighet till sex och ekonomi. Det låter präktigt, men tillreds med både humor och charm.
Marie Björks egna upplevelser och andras berättelser finns insprängda i texten, som allt som allt blir till en god vän att hålla i handen när livet gungar som allra värst. Och den handlar om inte jag utan om oss – funkar alltså inte bara för den som bär barnet utan även för deras partners.
Jenny Wickberg
Manne Forsberg ”Pappalogi – handbok för pappor från produktionssex till vab”
När jag var i tredje trimestern av det ”heliga tillståndet” låg jag och grät av foglossningssmärtor. Och psyket då? Jo tack, det var också ren katastrof.
En stor tröst i sammanhanget var ändå boken Pappalogi av Manne Forsberg, som på ett roligt och handfast vis lyckades förbereda både mig och min partner på några av de mest skrämmande aspekterna av graviditet, förlossning och den första tiden med spädbarn.
Boken är kul, klok och innehåller en mängd tips på hur man
etablerar ett jämlikt föräldraskap. En röd liten bibel jag vill sätta
i händerna på alla blivande föräldrar oavsett kön.
Kristin McMillen
”På smällen” – amerikansk relationskomedi (2007)
Ibland behöver en bara få garva åt alltihop, även om familjekonstellationen inte ser ut som en egentligen hade tänkt sig. I denna dråpliga relationskomedi, genom vilken Seth Rogen fick sitt stora Hollywood-genombrott, träffar hans karaktär Ben Stone den framgångsrika nöjesjournalisten Alison Scott (Katharine Heigl) under en blöt kväll, för ett enkelt one-night-stand. Detta resulterar dock i att Alison blir gravid och utkräver föräldraansvar från den godhjärtade, men självupptagna slackern och haschrökaren Ben.
Jörgen Lund
Lär av andras relationsmisstag
När de rosenskimrande första veckorna är över (om de ens skimrade) kommer en period där du är hemma ensam med ditt barn. Din partner (om du har någon) är på jobbet hela dagarna, äter lunch med andra vuxna människor och dricker kaffe medan det är varmt medan du är en serviceinrättning och känner att din hjärna skrumpnar ihop av overksamhet. Och sedan har vi vaknätter och livspussel på det. Ditt förhållande KOMMER att ta stryk under småbarnsåren och du kommer att behöva kämpa för att rädda det.
Förbered dig med att parterapeuten Esther Perel hjälper dig att se mönstren och bryta dem innan det är försent. I hennes podcast ”Where should we begin?” möter hon ett par per avsnitt, par med diverse vanliga problem som uppstår i förhållanden, som otrohet, bristande tillit, lågt emotionellt ansvarstagande osv. Superintressant och lärorikt – och lämpligt att ha i lurarna under promenaden.
Säsong 1 och 2 finns tex på estherperel.com/podcast, säsong 3 på podtjänsten Audible.
Signe Liden
”Kransen”, ”Husfrun” och ”Korset” – trilogi av Sigrid Undset
Den första gången jag läste trilogin om Kristin Lavransdotter så var jag ung och fastnade mest för kärleken mellan den unga flickan på 1300-talet och riddaren Erland. Andra gången jag läste dem så var jag fyrtio år och ammade mitt tredje barn och blev som förtrollad av de starka kärleksbanden mellan barn och föräldrar som skildras i böckerna.
Härlig långläsning för den som behöver fly bort från 2010-talet för en tidsresa som kantas av både glädje och sorg, och där livets alla skeenden finns med.
Jenny Wickberg
”Ett barn blir till” – reportage- och fotobok av Lennart Nilsson
I Lennart Nilsson reportagebok ”Ett barn blir till”, från 1965, får vi som läsare följa ett par blivande föräldrars vardag samtidigt som vi får ta del av fostrets successiva utveckling under den nio månader långa graviditeten.
Det som framförallt utmärker boken är Lennart Nilsson vackra och unika bilder av fostret, inifrån mammamans mage. Ett barn blir till är en av världens mest sålda fotoböcker och en fin ingång till att förstå och förundras över hur ett foster utvecklas till den bebis som ni går och väntar på.
Jörgen Lund