För varje tv-skribent som skriver en ”viktigaste tv-serier under 2010-talet” kommer du hitta en lista som skiljer sig helt från de andra. Aldrig någonsin har det funnits en sådan mängd att välja på, utbudet är enormt. Plötsligt har vi en rad streamingtjänster där alla tävlar om att hitta sin identitet och att bräcka de andra, alltså gäller det att pumpa ut tv-serier i så hög hastighet att de andra så småningom ska behöva ge upp. Teknologin har utvecklats i rasande fart och specialeffekter är inte längre något bara biofilm har råd med. Statusen är om inte helt, så snudd på lika hög som att göra film som tv, och att få Hollywoods största stjärnor att fronta tv-serier är inte längre omöjligt – tvärtom. Se bara på ”Big Little Lies”.
Till slut bestämde jag mig för att kriterierna för att platsa på min lista (rangordnade utan inbördes ordning) är att samtliga tv-serier ska ha påverkat vår kultur och/eller tv-landskapet på ett bestående sätt. Listan bygger enbart på tv-serier med premiär 2010 och senare, även om det finns säsonger som sänts under 2010-talet. Därför står till exempel inte Parks and Recreation med, som hade premiär 2009. Det är inte en lista över de tv-serier jag tycker var decenniets bästa, då hade ni hittat serier som ”Happy Valley”, ”Brooklyn 9-9”, ”Glow”, ”Penny Dreadful”, ”Peaky Blinders”, Enlightened och ”The Good Fight”. Jag har inte tagit med tv-program, då hade ”The Great British ”Bake Off” och ”Queer Eye” varit med. Hade svenska serier varit tema hade ”Bron”, ”Bonusfamiljen” och ”Solsidan” toppat, de tre förändrade ju i alla fall den svenska tv-kulturen.
Andra tv-serier har jag inte sett, trots att jag vet att de är med på andras viktigast-listor, så förlåt till t.ex. ”BoJack Horseman”, ”Halt and Catch Fire”, ”Atlanta” och ”Jane the Virgin”.
Dygnet har bara 24 timmar trots allt.
10-talets 10 viktigaste tv-serier:
1. ”American Horror Story” (2011)
Ryan Murphy har alltid varit en föregångare med sina serier och det mesta har gjort succé – som Glee och Feud. Men det var den skruvade skräckserien American Horror Story gjorde formatet ”antologiserie” till hetare än het och inspirerade till exempel True Detective och Fargo. Säsongerna ”AHS: Freakshow”, ”AHS: Asylum” och ”AHS: Coven” och så vidare utspelade sig under olika årtionden, helt olika arenor men med delvis samma skådisar och teman. Och skådisvalet, bara det. Med Jessica Lange i spetsen visade AHS att äldre kvinnliga skådespelare ska ha spännande huvudroller – inte vara förpassade till att spela mormor.
2. ”House of Cards” (2013)
Se där en serie som fallit hårt från credd-tronen efter metoo-anklagelserna mot Kevin Spacey. Men House of cards var faktiskt Netflix allra första streama-alla-avsnitt-på-en-gång-serie, och därmed förtjänar den verkligen en plats på listan över decenniets viktigaste serier! Nu kan man knappt minnas hur det var när man alltid snällt fick vänta på ett avsnitt i veckan.
3. ”Orange is the new Black” (2013)
Den andra originalserien från Netflix, som var banbrytande både i sin blandning av drama och komedi – serien gjorde dramedy till ett känt begrepp – och i och med sin mångfald i casten. Något liknande hade man aldrig sett – fler än en latina, afroamerikan och 60-plussare i samma serie?! Startade dessutom en stor diskussion om USA:s helt urspårade fängelsesystem.
4. ”Game of Thrones” (2011)
Man slipper inte undan den här tv-serien på kritikernas viktigast-lista men skälen varierar: största snackisen, dyraste serien (15 miljoner dollar per avsnitt), mest engagerade fansen, första serien som obekymrat dödade de flesta av sina huvudpersoner. Men för mig tror jag att GoT platsar på listan för att den gjorde fantasy till något för alla – drakar, jättar och snözombies anses nu vara mainstream och inte längre något för enbart okyssta Tolkien-nördar med tejpade glasögon.
5. ”The Walking Dead” (2010)
Vi kan inte nämna Game of Thrones som den enda som uppdaterade fantasyn i tv-serieformat. The ”Walking Dead”, som bygger på serieromanen med samma namn, blev en succé som få. Inte bara tuggar huvudserien på utan slut i sikte – spinoff-serien ”Fear the Walking Dead” zombiehaltar sig fram likaså och det ryktas både om en tredje spinoff-serie samt långfilmer. Men vi ska särskilt nämna den här serie då den gett upphov till en alldeles ny genre – tv-programmet som pratar om tv-programmet. I det här fallet hette det Talking Dead, och hade nästan lika höga tittarsiffror som moderserien. Raskt kom sedan Talking Bad, om Breaking Bad, Talking Saul om Better Call Saul, Talking Preacher för Preacher, och många fler.
6. ”Making a Murderer” (2015)
Jag vet, jag vet. Egentligen ska jag bara ha renodlade dramatv-serier på den här listan. Men dramadokumentärserien ”Making a murderer” (och sedan ”The Jinx” och ”The Staircase”) skapade en gigantisk true crime-trend som i sin tur inspirerade till hypen med tv-serier som bygger på riktiga brott – som ”Dirty John”, ”The Act” och 2019:s bästa tv-serie: den sanna våldtäktsdramathrillern ”Unbelievable”.
7. ”Sherlock” (2010)
Den här serien var först med en hel mängd saker. Till exempel med att visa sms och andra saker vi ser på våra mobiler och lägga som grafik mitt i tv-rutan. Sherlock upplivade även miniserie-formatet, så poppis på 80-talet: långa avsnitt med säsonger på bara tre avsnitt. Sherlock gjorde en modern tolkning av en legendarisk romanfigur, och många var det som härmade efter. Dessutom gjorde Sherlock en världsstjärna av Benedict Cumberbatch.
8. ”Downton Abbey” (2010)
Platsar på listan då den väckte nytt liv i den dammiga genren brittiskt kostymdrama, som de senaste decennierna överlevt enbart på nya filmatiseringar av Jane Austens böcker. Inte sedan Brideshead Revisited har så många vallfärdat till England och deras pampiga gods. Hjärntvättade många in i att undra om ett extremt klassamhälle kanske inte var så dumt ändå..?
9. ”Girls” (2012)
När Girls kom var det fortfarande så ovanligt med flera unga kvinnor i huvudrollerna i en tv-serie att det enda som kritikerna kunde tjata om var jämförelser med Sex & the city, en serie Girls inte alls liknade. Upphovspersonen Lena Dunham var blott 25 år när hon skapade serien, och när hon visade sig naken i osmickrande positioner var det första gången i en liknande serie vi fick se en helt vanlig, oförskönad kvinnokropp – vilket väckte stort rabalder.
10. ”SKAM” (2015)
Ja den här enda icke-engelskspråkiga serie måste faktiskt räknas som en av decenniets viktigaste. Vem trodde att en norsk tonårsserie, med betoning på både norsk och tonårsserie skulle skapa en så fullständig hysteri i alla åldersgrupper? Att varje klipp skulle översättas av fans från Indonesien till Ryssland och postas på You Tube? Att den skulle få tyska, franska, italienska och amerikanska remakes? Dessutom var SKAM först med att sändas i en fejkad realtid via sociala medier.
Bubblare: Stranger Things, True Detective, Westworld, Fresh off the boat, Black-ish, Transparent, Veep, The Good Fight, Black Mirror, The Handmaid´s tale, Twin Peaks: The Return, Homeland, Succession, Fleabag.