Jennie Turner nämner Macchiariniaffären, Brexit och Donald Trumps val till president som nyheter som påverkat många människors förtroende och rört upp många starka känslor.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Stina Hansson, doktor på Institutionen för Globala studier på Göteborgs universitet, forskar sedan i september om just tillit i stadsdelen Angered. Tillsammans med Åsa Wettergren, från Sociologiska institutionen, kommer hon föra ett öppet samtal på Blå stället i stadsdelens centrum.
– Vi kommer att prata om hur misstro skapas i relation till andra och framför allt utifrån maktrelationer. Vad vi är ute efter är framför allt relationen mellan invånare, myndighet och offentliga institutioner och tjänstepersoner, säger Stina Hansson.
De båda göteborgsforskarna kommer att få sällskap av fler personer på scen, bland andra Zana Muhammed från Interreligiöst centrum.
Stina Hansson förklarar att någon som känner misstro mot de offentliga verksamheterna också undviker dem, vilket kan leda till att de inte får tillgång till sina rättigheter, men även en känsla av maktlöshet.
– Det kan innebära att vi väljer att inte delta i demokratiska val eller på andra ställen där vi kan ha någon typ av inflytande, eftersom vi inte har några positiva förväntningar om att det kan leda till något bra. Och det i sin tur kan leda till att man får en minskad upplevelse av att man har kontroll över sitt liv.
Stina Hansson hoppas se både privat- och tjänstepersoner i publiken.
– Dels hoppas vi att det kommer invånare från Angered och gärna också från resten av Göteborg. Sen hoppas vi givetvis på tjänstepersoner, vi vill skapa ett samtal om problemet med misstro och riskerna med det.
Programpunkten heter ”De vill oss inte väl” och äger rum på torsdag klockan 18 till 19.
Göteborgsmästerskapen i minne
I Nordstan kommer det att från klockan 10:00 gå att följa bland andra världsmästaren i minne, Jonas von Essen, som tävlar om titeln Göteborgs bästa minne. Deltagarna ska komma ihåg exempelvis siffror, ord, namn och bilder. De tävlar i dueller och bästa av fem grenar vinner.
Hur kan man känna tillit till självkörande bilar?
På Nordstadstorget mellan 10:00 och 10:40 kommer Chalmers Fordons- och trafiksäkerhetscentrums, SAFER, forskare att prata om tekniken i självkörande bilar, hur de kan bli trygga. På samma plats ställs en Volvo som används i Chalmers forskning ut under dagen, med forskare och ingenjör på plats.
Sociala medier är inte public service
Klockan 12:30 i Lilla festivaltältet i Bältesspännarparken pratar professor Jan Nolin, Bibliotekshögskolan vid Högskolan i Borås, om vilket pris vi betalar för att ta del av gratis information via sociala medier. Han tar upp frågeställningar som vad Facebook gör för att tjäna pengar på social aktivitet.
Hur många skumtomtar finns det i världen?
Det resonerar filosofie doktorerna Kerstin Larsson från Stockholms Universitet och Niclas Larson från universitetet i Agder, Kristiansand, om på scenen i Nordstan klockan 17.00–17.40. Det handlar om matematik och om hur man kan avgöra sanningshalten i ett visst påstående, samt vilken övrig kunskap som är nödvändig.
”En annan sorts svensk”: Etnisk identitet hos unga
Vem bestämmer vem som är svensk? Klockan 18–19 i Stora festivaltältet i Bältesspännarparken föreläser Fanny Gyberg, doktorand i psykologi, om begrepp och vanliga missförstånd när det gäller etnisk identitet. Dessutom kommer besökare även få höra berättelser kring ämnet av unga, kopplat till psykisk ohälsa.
Jämlikhet, tillit och välfärdsstaten
Svante Prado, filosofie doktor på Handelhögskolan i Göteborg föreläser en timme från 19.30 i Stora festivaltältet i Bältesspännarparken om tillit kopplat till välfärdsstaten. Hur jämlikheten ökade på 1940-talet och orsakade en tillväxt i tillit.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Vetenskapsfestivalen 2017
Festivalen börjar i dag och håller på till och med söndag den 14 maj. Alla aktiviteter är gratis. Festivalen är uppdelad i tre delar; en där cirka 20 000 skolungdomar besöker olika aktiviteter med sina lärare, en där allmänheten får utforska på egen hand och en som är till för folk inom branschen. Huvudarrangörer är Vinnova, Vetenskapsrådet, Göteborg & Co, Göteborgs universitet, Chalmers och Riksbankens jubileumsfond.
Vetenskapsfestivalen – här händer det
Vetenskapsfestivalen kommer att hålla till på ett 30-tal arenor runt om i Göteborg, inte bara i centrum men även i exempelvis Angered och på Vrångö. Nedan följer en lista över några platser:
Nordstan
Bältesspännarparken
Världskulturmuseet
Experimentverkstaden, frihamnen
Medicinhistoriska museet
Domkyrkan
Pedagogen
Stadsbiblioteket
Riksarkivet
Studenternas hus
Chalmers
Observatoriet i Slottskogen
Psykologiska institutionen
Jonsereds herrgård
Blå stället, Angered
Naturhistoriska museet
Onsala rymdobservatorium
Bethlehemskyrkan