– De bästa vinerna är ofta ekologiska även om de saknar märkning. För de här vinhusen är det kvaliteten som är försäljningsargumentet, säger Gunnar Wesslén, provsmakare i vintestpanelen.
Går att fynda
Enligt Gunnar Wesslén går det att göra riktiga vinfynd i 100-kronors klassen, även bland de drygt 900 ekocertifierade viner som finns på Systembolaget, och ekovinerna blir bara bättre och bättre.
– Många av de ekologiska vinerna är kvalitetsmässigt fullt jämförbara med andra viner idag. Så var det inte för några år sedan, säger Gunnar Wesslén.
Till Dagens ETC:s vintest valde vi ut tre vita och tre röda viner – från olika länder och distrikt i prisklassen 70 till 110 kronor. Kvaliteten var genomgående godkänd/bra. Det blev inga världsklassnoteringar, inte några varningsflaggor heller, men ett vitt vin stod ut som gemensam favorit. Det var den vita fransosen Brochet Facile Sauvignon Blanc till det helt överkomliga priset 74 kronor flaskan.
Testpanelen
Karin Holmberg
Journalist och druvamatör som uppskattar vin vid alla tillfällen, men vanligen begränsar sina smakomdömen till baskategorierna gott – inte gott.
Annika Jankell
Programledare och journalist som gärna avnjuter ett glas rött eller vitt och har viss erfarenhet av att prova vin samt gått en vinkurs någon gång på andra sidan millennieskiftet.
Gunnar Wesslén
Journalist, stor druventusiast och vinkännare med gedigen erfarenhet av att prova vin, både dyra finviner och budgetvarianterna.
Vita viner
Brochet Facile Sauvignon Blanc 2014 (2267)
Nordic Sea Winery, Frankrike, 74 kronor
Gunnar: ”Väldigt lätt med en frisk bouquet och tydliga krusbärstoner. Passar bra till skaldjur.”
Annika: ”Torrt, fruktigt och lätt. Perfekt sällskapsvin eller till en näve räkor.”
Karin: ”Fantastisk doft och behaglig sötma. Friskt, farligt lättdrucket och perfekt som aperitif. Gott!”
Yalumba Organic Viognier 2014 (6466)
Yalumba, South Australia, 99 kronor
Gunnar: ”Lite fadd bouquet. Fatigt, lite sött med toner av vanilj och fett i smaken.”
Annika: ”Något smörig och fet med toner av vanilj. Ett helt OK matvin.”
Karin: ”Doftar lite hostmedicin. Smörig med toner av kola, vanilj och fat.”
A Christmann Riesling 2013 (5882)
A Christmann, Pfalz Tyskland, 129 kronor
Gunnar: ”Stram, fruktig utan särskilt mycket bouquet men tydliga mineraltoner. Bör passa bra till fet fisk.”
Annika: ”Friskt och syrligt, på gränsen till surt, med lite mycket kolsyra. Det behövs en fet firre till, exempelvis lax.”
Karin: ”Något surt och krispigt. Har smakat god-are Rieslingviner. Inget sällskapsvin, kräver mat.”
Röda viner
Château Pech-Latt 2014 (2233)
Corbières Frankrike, 99 kronor
Gunnar: ”Ett typiskt Bourdeaux-vin. Bra måltidsvin, ganska lätt men med mycket smak och inslag av bland annat kakao.”
Annika: ”Toner av tjära och kakao, god, frisk och lättdrucken.”
Karin: ”Ganska sträv, frisk, lite syrlig med liten sötma. Kräver något tilltugg, en gryta eller ostbit.”
Valle Reale Montepulciano d´Abruzzo 2010 (2355)
Valle Reale, Montepulciano d´Abruzzo Italien, 109 kronor
Gunnar: ”Flera spännande smaknyanser men svag bouquet. Bör luftas några timmar innan det serveras till måltid.”
Annika: ”Obefintlig bouquet. Något strävt med toner av ek. Helt okej vardagsvin till maten.”
Karin: ”Något strävt, med smak av kola, en aning parfymerad och kryddig.”
Manifesto Nero d’Avola 2013 (2680)
Nordic Sea Winery, Sicilien Italien, 74 kronor
Gunnar: ”Lättdrucket med mycket fruktsötma och tydliga körsbärstoner. Något endimensionellt, mer sällskapsvin än måltidsvin.”
Annika: ”Lättdrucket, smakrikt, fruktig med körsbärskaraktär. Eftersmaken drar ner betyget något.”
Karin: ”Lätt, ganska sött och fylligt med svag bouquet. Ett gott glas rött utan åthävor som inte kräver ackompanjemang av mat.”