BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Att vi har tema yttrandefrihet kommer att märkas på väldigt många olika sätt under mässan. Som alltid med våra teman så är det vissa delar som vi själva arrangerar. Men sedan krokar våra utställare och partner i och arrangerar egna saker på samma tema, säger Daniel Levin.
Tematik som återkommer
Han lyfter en del av de större besöken, som Nobelpristagaren Herta Müller, vars verk ofta kretsar kring livet i Rumänien, livet i en diktatur, och vad det innebär för en författare. Även Adonis, ständig Nobelkandidat från Syrien, har brottats mycket med de här frågorna.
– Tematiken kommer att återkomma i seminarier överallt med olika spännande författare. Men sedan är vi ju ändå ett live-event, så vad som kan hända och tillkomma under dagarna vet man aldrig riktigt.
Yttrandefriheten har även en egen monter på mässan där huvudpartnerna Svenska PEN, ICORN, Global Free Speech/Göteborgs universitet och Scholars at Risk-Sverige bland annat låter förföljda författare, musiker och konstnärer som har fått skydd i Sverige och Norge berätta sina historier.
I avdelningen udda möten märks ett samtal mellan rockikonen, poeten och författaren Patti Smith och förre ärkebiskopen K.G. Hammar.
– Det är väldigt roligt att Patti Smith besöker helt i egenskap av författare för första gången. Den här idén kläcktes mycket av K.G. Hammar själv. De har bägge en stor fascination för Dag Hammarskjöld och hans tankebok Vägmärken, säger Daniel Levin.
Mycket av förhandssnacket inför årets bokmässa har handlat om den högerextrema tidningen Nya tiders medverkan. Tidningen har kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen och bland annat serieskaparen Lina Neidestam och tidningen Djungeltrumman hotade med att hoppa av när deras medverkan blev känd. Bokmässan stängde då först av dem, för att kort senare låta dem medverka igen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Efter att ha juridiskt prövat om vi hade möjlighet att avhysa en utställare, vilket vi tyvärr inte hade, så kommer de nu att medverka på mässan. Men vi är de första att säga att vårt agerande tål att diskuteras och som ett led i det arbetet har vi bland annat arrangerat en egen programpunkt ”Vem får ställa ut på Bokmässan” på söndag. Den är ett startskott på det fördjupade arbete vi har att göra nu, helt enkelt att besvara den frågan själva.
Symboliskt laddat
Problematiken är oerhört komplex, i synnerhet med tanke på att årets tema är yttrandefrihet, menar Levin.
– Det här är en fråga där det finns flera legitima ståndpunkter och den är väldigt komplex. Naturligtvis blir den även symboliskt laddad med tanke på det tema vi har. Men vårt agerande behöver diskuteras mer, och det kommer vi att göra. Själva och med kloka människor som är insatta i ämnet.
Den diskussionen kommer att fortsätta under hösten.
Bland årets nyheter märks punkterna Mångspråkstorget och Staden.
– Vi har många språk som talas i Sverige i dag och det är inte helt lätt att hitta och veta vilken litteratur som ska köpas in. På Mångspråks-torget finns svenska förlag som ger ut böcker på andra språk än svenska samlade.
Staden är ett eget temaområde på Bokmässan med just staden i fokus. Hur bygger och planerar man så att det inte bara blir vackert och funktionellt, utan så att man garanterar alla invånares lika möjligheter till bostad, utbildning, kultur, livskvalitet, trygghet och inflytande, är exempel på diskussion där.