”Wonderland – ett visuellt landskap” kan även beskrivas som en kortfilm, den är tolv minuter lång. Handlingen baseras på ”Alice i Underlandet”, men här är Alice vilse i fantasivärldens Örebro. ”Wonderland” sätter även punkt för Dot som har pågått i tre år i Örebro. Projektet startades för att göra teater mer tillgängligt för döva och hörselskadade. Många örebroare minns säkert ett av Dots tidigare projekt, visukalen Fame som sattes upp på Länsteatern 2012. I visukalen Fame medverkade döva, hörselskadade och hörande skådespelare så teckenspråk och talad svenska användes parallellt.
– Efter det utsågs visukal till ett nytt ord av Svenska språkrådet, berättar Daniel Andersson, kommunikatör för Dot.
Något nytt
Alexandra Royal har inte jobbat med Dot hela projekttiden utan tillträde som koordinator för en tid sedan.
– Jag blev nedsläppt mitt i det, säger hon och skrattar.
Länsteaterns vd Petra Weckström gav henne fria händer att göra något till avslutningen av Dot. Först tänkte Alexandra skapa möten mellan döva och hörande.
– Men det har gjorts så många gånger. I Fame möttes döva, hörselskadade och hörande hela tiden både på scenen och utanför den.
I stället bestämde sig hon och de andra som jobbar med Dot för att göra något som de inte gjort förut.
– Vi bestämde oss för att spela in en film. Först tänkte vi använda slottet som filmduk, men det blev alldeles för dyrt.
Örebro coolt
I stället för slottet får alltså Länsteatern agera filmduk. Men Länsteatern är inte enbart filmduk, delar av husets arkitektur som balkongen och fönster ingår som en del av handlingen och används av karaktärerna i ”Wonderland”. Filmen är animerad, men flera av rollerna spelas av amatörer eller skådespelare från Länsteatern.
– Att låta människor agera mot animerade figurer skapar fantastiska möten, det finns inga gränser som begränsar handlingen i animerad film, säger Alexandra.
Skådespelarnas insatser spelades in under en helg i en specialbyggd studio på Kulturhuset. ”Wonderland” är även Dots bidrag till Örebros 750-årsjubileum.
– Vi vill visa att Örebro är en cool stad att bo i, säger Alexandra och Daniel.
Workshops
Dot har även ordnat flera workshops under året. Inspirerad av Alice och hennes äventyr tog Alexandra kontakt med olika företag, föreningar och skolor i Örebro och frågade om de ville vara med i diskussionsgrupper.
Resultatet blev sexton grupper som har träffats tre gånger under året för att diskutera utifrån tre olika teman från Alice i Underlandet. Tid, eftersom den vita kaninen i sagan alltid är stressad. Makt, eftersom drottningen har makt men missbrukar den genom att förtrycka andra. Och normer, eftersom flera figurer som Alice möter bryter mot gängse normer.
I grupperna ingick busschaufförer, muslimer, kristna och brandmän med flera.
– Brandmännen tackade ja direkt. De ställde en brandbil här utanför teatern så att de kunde rycka ut om det kom ett larm, berättar Alexandra.
Runt 250 förskolebarn har också bjudits in till Länsteatern för att träffa skådespelare, delta i olika arrangemang och springa runt och busa i det stora huset.
Avslutet en början
Dot avslutas även med konferensen ICS 2015 som pågår till och med i morgon lördag. Konferensen ordnas av Länsteatern tillsammans med Örebro universitet. Syftet är att etablera ett nätverk som vill skapa kultur som inkluderar fler.
– Så även om Dot avslutas nu ser vi det som början på något nytt, säger Daniel Andersson.