Skapa sann bild
Repetitionerna har föregåtts av en grundlig research där de två manusförfattarna har träffat och intervjuat jurister, säkerhetsexperter inom företag, polisen, militären, med flera. Genom att samla kunskap om tänkbara scenarier vill de ge en prognos för vad som kan komma att hända.
– Vi vill inte stanna vid att utgå från att det skulle bli ungefär som i trettiotalets Tyskland eller scenarierna i olika estetiska dystopier, vilket är det vanliga när den här typen av ämnen lyfts. Genom att samla kunskap och fakta som bygger på de myndigheter och andra viktiga funktioner som finns i samhället i dag och hur de fungerar, vill vi skapa en bild utifrån det. Utan att kunna spå vill vi ge en så sann bild som möjligt, säger John Hanse.
Hotade grupper
En av de saker de tagit fasta på är hur snabbt saker kan förändras.
– Jämfört med andra länder så är det konstitutionella skyddet för den svenska demokratin svagt. Om ett högerpopulistiskt parti får ensam majoritet här så skulle de på bara ett och ett halvt år kunna ändra våra grundlagar, utan att egentligen bryta mot de lagar som gäller nu, säger John Hanse.
Av det 20-tal föreställningar som planeras i Malmö är det bara två som kommer att vara tillgängliga genom vanlig biljettförsäljning. De övriga föreställningarna ska ges för grupper som på eller annat sätt är särskilt utsatta. Till dem kan man inte som individ lösa en biljett.
– Det blir grupper som vi väljer ut eller som själva kontaktar oss, för att de själva är medvetna om de hör till dem skulle kunna få sin verksamhet hotad eller förbjuden, och som behöver en beredskap inför detta, säger John Hanse.
De tänkbara grupperna kan komma från olika håll, som journalister och forskare som är hotade genom sina jobb. Dit hör också religiösa församlingar och politiska grupper som engagerat sig i att gömma flyktingar eller andra aktiviteter som kan komma att förbjudas.
Det som ska utspelas i den blackbox på Inkonst, som föreställningen kommer att spelas i, är ett föredrag som omges av scenisk framställning.
– I vissa delar av föreställningen kommer publiken också att kunna delta, genom diskussioner och samtal och en del fysiska övningar, säger John Hanse.
Kan du beskriva vad de fysiska övningarna kommer att bestå i?
– Det är inte självförsvar eller något sådant i vanlig bemärkelse, men kan vara hur man gör för att skydda sig sig själv, viktig dokumentation eller sina nära och kära vid olika typer av hot.
Hur ställer ni er till att möta våld med våld?
– Det är inget vår föreställningen tar upp. Men vårt syfte är att de som går därifrån ska ha med sig bild av vad som kan hända och hur man bör agera. Den bilden bilden ska då både vara något de kan föreställa sig genom fantasi eller med mentala förmågor, men också praktiskt och kroppsligt.
Vilka praktiska saker tar ni upp?
– Det kan vara hur man kan avgöra när det är dags att ta till flykten, och vad man bör tänka på då, säger John Hanse.