Peter Ivan Ericson är erfaren inom kulturen och har bland annat jobbat med barn- och ungdomsteater på Smålands musik och teater. Han skrev pjäsen ”A perfect lover” 2011 efter att Folkhälsan velat ha en pjäs för unga om sexualitet.
– När jag gjorde research till manuset fick jag många gånger höra att ”den här grabbigheten är inte så farlig, ta det inte så allvarligt”. När en rörelse som #metoo uppstår är det förlösande. Vi kan äntligen prata om det – bristen på respekt för kvinnan och den omoderna mansrollen, säger Peter Ivan Ericson.
Han menar att hela samhället har blivit mer sexualiserat. Det är inne att vara fräck och utmanade, oavsett ålder, vilket gör det svårt att hitta lämpliga modeller som unga kan ta efter när det gäller kärlek och sexuellt ansvarstagande.
– Den tiden i livet när man är 16,17 år och förväntas vara vuxen, där tycker jag att vi vuxna överger våra unga och är hemskt dåliga på att initiera dem till ett vuxenliv. Därför behövs pjäsen. Det är en handling av män för att bättre förstå mäns orsaker och drivkrafter bakom de ständiga övertrampen. Något skamligt och evolutionärt, ett uråldrigt maktspel utan utveckling. Ett annat problem är att inte många vill vara vuxna, utan lever kvar i en ungdomskultur långt upp i åldrarna. Vad man säger är korrekt men agerandet stämmer inte.
Nysatsning på grund av viktiga frågor
Pjäsen riktar sig till gymnasieelever samt till niondeklassare. Den har visats på gymnasieskolor förut, men nu gör Region Jönköpings län en nysatsning för att lyfta de viktiga frågorna om samtycke, manlighetsnormer och sexuell identitet.
– Det började med att vi spelade för 40–50 killar på ett byggprogram. Läraren sade att om de här eleverna sitter kvar, då kan ni vara lugna med den här föreställningen. Det gick otroligt bra. Vi kände direkt att det är ett språk och ett budskap som de kan ta till sig. Så pjäsen har fungerat hela tiden, det är bara frustrerande att den inte nått ut. Men nu gör vi ett riktigt försök igen, säger Peter Ivan Ericson.
Föreställningen är en monolog där huvudpersonen Olle spelas av Staffan Kolhammar, som tidigare har medverkat i ”Amadeus” och ”Spelman på taket” på Smålands musik och teater och som också tilldelades Årets kultur- och scenkonstpris 2014.
Olle är en kille som är intresserad av en tjej som heter Jasmine. Men saker blir inte som Olle tänkt sig och förloppet leder till slut till ett sexuellt övergrepp och en anmälan. Efter berättelsen går Staffan Kolhammar ur sin roll och engagerar ungdomarna i en workshop och diskussion om händelserna i pjäsen – om Olle ska frias eller fällas och vem som bär skulden. Målet är ett ärligt samtal under trygga förhållanden.
– Det jag hoppas på är att eleverna ska lära sig sätta gränser och ta ansvar. Relationer och sexualitet är underbart när det är ömsesidigt och vi tar hand om varandra, men det kan snabbt förvridas till något plågsamt och förnedrande, säger Peter Ivan Ericson.