En utställning för alla våra mormödrar
KONST På sin dödsbädd uttrycker Markus Öhrns mormor Eva-Britt ånger över att hon inte följt sina egna begär i stället för att enbart finnas till för andra. Efter hennes bortgång reser Markus till en stad i Italien och samlar en grupp pensionerade damer. Tillsammans utforskar de olika sidor av identitet, begär och destruktivitet genom nya erfarenheter. Gruppen kallas Azdora, vilket betyder Kvinnan i huset som tar ledningen. Jag och många andra känner säkert en Azdora, och att se henne utforska sina andra sidor utanför hemmet är som en upprättelse. ”Requiem för Eva-Britt”, av Markus Öhrn och Azdora, visas på Bonniers Konsthall i Stockholm fram till den 16 juni 2024.
En del av vår gemensamma historia
TV-SERIE För mig är en riktigt bra serie en som får en att reflektera över samtiden, vrida och vända på varför och hur. Den tar inte slut eller börjar med det som pågår på skärmen. ”Smärtpunkten” är en sådan serie. Den är baserad på Elisabeth Åsbrinks roman ”Smärtpunkten”, som handlar om Lars Norens uppsättning ”7:3” där intagna på Tidaholmsanstalten, däribland två nazister, spelade sig själva och uttryckte nazistiska åsikter på scenen. Det finns så många lager i den händelsen, hur, vad, varför, och de berör alla direkt frågor i dagens samhälle, och hur vi ser på konst och yttrandefrihet.
Regi: Sanna Lenken, Manus: Pelle Rådström, Producent: Martina Stöhr. ”Smärtpunkten” finns på SVT Play.
Beväpnad med konsten som vapen
MUSIK Toomaj Salehi är en iransk rappare och aktivist som har fängslats och nyligen fått sin dödsdom på grund av att han ifrågasätter den islamiska regimen. Hans låtar speglar landets smärta och de pågående protesternas drivkraft. I låten ”Soorakhe Moosh” (Mushål) känner man frustrationen in i själen. Han är en konstnär som kan förmedla det, som kan sätta ord på ett folks frustration, vilket han gör med den låten. Den fastnar hos alla som berörs och är ett så tydligt exempel på vad konst kan göra.