BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Tanken med Sjätte sinnet är att se nya perspektiv i invanda miljöer. Ett nytt objekt ger en slags korsbefruktning i hjärnan och Mariamålningen här i Hällefors är en estetisk lustupplevelse, säger Monica Wallsten, präst i Linde-Bergslags församling och reseledare.
Även inredning intressant
Verket beundrades också men snart visade sig kyrkans övriga fasta inredning intressera besökarna väl så mycket. Speciellt altartavlan med Jesus med utsträckta händer omgiven av människor, målad av konstnären Gottfrid Kallstenius, tilldrog sig intresse.
– Det är samma motiv av samma konstnär som vi har i Vedevågs kyrka, men den är mycket finare eftersom Jesus där är i bruksmiljö och människorna runt honom är moderna, säger Kerstin Gustavsson från Vedevåg.
Fotografier i Hjulsjö
Efter Hällefors stod Hjulsjö på tur, där fotografier av Nygårds Karin Bengtsson ställdes ut i både kyrkan och gravkapellet. I kyrkan är det en kvinna som står i havet med ett barn i famnen och i gravkapellet är det ett litet barn som sitter i skamvrån med en dumstrut på huvudet. Båda verken engagerade besökarna.
– Jag försöker föreställa mig hur kvinnan känner det där hon står i havet på flykt med sitt barn. Jag har själv fyra barn och det absolut värsta som kan hända är ju att ett barn råkar illa ut, säger Gun Eklund från Lindesberg.
Barnet i skamvrån är så litet och kan ju inte veta vad skam är. Dessutom med en dumstrut på huvudet. Det barnet vill jag trösta, säger Carina Östling från Kopparberg.
Och Ljusnarsbergs kyrka i -Kopparberg var nästa etapp på konst-rundan. Där bestod konstverket Klockorna av en ljudinstallation utomhus skapad av Olle Norås. Tre klockor gjutna av återvunnen metall hängde på ett snöre och i varje klocka fanns en liten högtalare som spelade upp en ihållande ton.
– De är lite roliga och påminner om cementkrukor som min dotter gjuter. Men här hänger de upp och ner och låter, säger Eva Rudskog från Lindesberg.
"Här konfirmerade jag mig 1956"
För Ing-Marie Larsson från Lindesberg väckte besöket i Kopparberg minnen till liv.
– Kyrkan här är min favorit för här konfirmerade jag mig 1956 och gifte mig 1964, minns hon.
Prästen och reseledaren Monica Wallsten gillade klockorna och deras ihållande ton.
– De låter irriterande och det är bra, för kyrkan ska inte vara alltigenom bekväm. Klockorna här påminner om kyrkklockans historiska roll att varna för ofärd. Kyrkan borde vara en whistleblower, men det är den inte alltid utan väljer ibland den bekväma vägen, när den borde säga ifrån när det råder orättvisor, säger Monica Wallsten.