Grundmaterialet till föreställningen kommer ur intervjuer som har gjorts med 200 mellanstadiebarn, som fick fundera kring frågor om framtiden.
”Ingen lätt sak”
Intervjuerna gjordes av pjäsförfattaren Maja Salomonsson och några ur teatergruppen, och resultatet blev inte alltid så som vuxenvärlden skulle önska.
– Vi förväntar oss ofta att barn ska servera kloka saker som kommer ur dem i form av knäppa och roliga repliker. Men att gå ut som vi gjorde och vilja prata med barn om en så stor sak som tankarna kring framtiden är ingen lätt sak, säger regissören Erik Holmström.
Barnen som intervjuades fick fundera kring framtiden och svara på frågan om vad de trodde de skulle få uppleva om de fick möta sig själva om 50 år. En del intervjuer kretsade kring de frågor som ställdes. Men i andra fall valde barnen att prata om helt andra saker.
I den text som framförs på scenen så finns kloka tankar kring hotande miljöproblem och hoppet om en rättvisare värld med. Men där finns också inslag som skildrar de krockar som uppstod mellan teatermänniskorna som försökte hitta svaren på de stora frågorna och barnen som hade helt andra frågor på sina agendor.
Resultatet har blivit en föreställning där de obesvarade frågorna är lite av själva essensen.
– Det finns inget givet svar på den fråga vi ställer. Det är ju i själva verket omöjligt för oss alla att föreställa oss vad som kommer att hända, samtidigt som vi alla har tankar kring det, säger Erik Holmström.
Men tanken kring föreställningen har också varit att använda frågan om framtiden som en spegel, då barnens tankar om framtiden ger en bild av hur de upplever sin samtid.
Föreställningen bärs fram av tre skådespelare och dockor av olika slag. Ett genomgående inslag är att all scenografi genomsyras av gul färg.
– Den gula färgen passar bra ihop med en av de kommentarer vi fick, där ett barn sade att kycklingarna kommer att ta över hela världen, säger Erik Holmström.
Konstig konst går hem
Den första halvan av föreställningen har visats inför en provpublik med barn, och gensvaret blev bra.
– Det är ju inte riktigt en vanlig teaterpjäs och vi hade lite funderingar kring hur det skulle uppfattas av barnen. Men de som kom blev helt uppslukade av vad de såg. I skolans värld där barnen tillbringar mycket av sin tid så finns det rätta svar på nästan allt. Det kan nog vara befriande om den konst de möter får vara lite konstig, säger Erik Holmström.
Förslag till framtiden har premiär fredagen den 12 februari och spelas sedan under våren på Teater 23 i Malmö och på skolor i närområdet. Under hösten planeras en turné längre upp i landet.