– Vårt fokus är samhällets glömska. Vi vill förstå det samhällsfenomenet. I stället för att säga ”det här vill vi att du ska komma ihåg”, som det brukar vara på museer, så frågar vi oss ”vad är det som är bortglömt här?”, säger Erik Berggren, som tillsammans med Kosta Economou drog igång Museet för glömska, för snart tio år sedan
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Som exempel tar han flyktingfrågan. Vad är det som glöms bort i rapporteringen och som gör att vi till slut upplever allt det hemska som normalt?
– Under Irakkriget märkte vi att insikten om att varje krig är havande med nästa krig, i princip var bortglömd och begravd. Så efter att ha arbetat med Irakkriget i olika kulturprojekt samlade vi ihop oss och gjorde en större konstutställning Let’s have another war, som ville diskutera detta, berättar Erik Berggren.
– Om man tänker sig att krig är ständigt pågående uppstår frågan ”Vart hamnar vi då?”, säger Kosta Economou.
Intressanta möten med konstnärerna
Den ena fyller hela tiden i där den andra slutar. En konsekvens av att de är likasinnade och har ett brinnande intresse för samtiden och konsten. Men själva kommer de inte från början från konstvärlden. Erik Berggren arbetar till vardags som lärare och kommunikationsansvarig på Remeso – Institutet för forskning om migration och etnicitet och samhälle, och Kosta Economou är universitetslektor på KSM – kultur, samhälle och mediegestaltning, vid Linköpings universitet. När de som Museet för glömska drar igång olika projekt samarbetar de däremot med konstnärer som sätter form på deras frågeställningar och den kritik de vill föra fram.
– Det blir alltid väldigt intressanta möten med konstnärerna, säger Erik Berggren.
– De ger förutsättningar för att skapa en berättelse, säger Kosta Economou.
Samarbetena har fört dem till Aten och Limerick, Malmö och nu Stockholm – igen. Det är inte första gången de är med under Supermarket art fair.
– Denna gång tar vi med vårt guldprojekt i en tredje version. Det är första gången vi visar det i Sverige, berättar Kosta Economou.
”Guld är en sådan laddad grej”
Guldprojektet reser, med flera konstnärer och deras verk, frågor om guld, som det högsta, och lägsta värdet. Projektet tar upp den samtida globala guldgruveindustrin, populärkulturella fantasier om guld och offren för en nu pånyttfödd guldfeber.
I några av videoverken tas fall upp från guldgruvor i Kongo och Peru. Frågan om varför vi alls måste gräva guld lyfts, liksom hur media framställer guld som en lösning på ekonomiska kriser.
– Det är ju en glömskemässig tanke att gräva guld för att lösa kriser i stället för att titta på hur systemet och strukturerna ser ut, i stället för att titta på bankerna. När man propagerar för guld tar man bort historien och kapitalismens konsekvenser, säger Kosta Economu.
– Guld är en sådan laddad grej. Det väcker till liv en sådan kapitalistisk tanke. Det blir en ingång till att titta på urfolks rättigheter såväl som kapitalism och rovdrift, säger Erik Berggren.
Förhoppningen är att väcka tankar.
– Inte kring vad en guldring kommer ifrån, utan kring strukturerna i samhället. Hur det kapitalistiska samhället fostrar rovdrift, säger Kosta Economou.