BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Ikväll är det premiär för Experimentet, en dokumentärserie i tre delar om Karolinskas kirurg Paolo Macchiarini. Han blev världsberömd 2011 då han lyckades transplantera en luftstrupe av plast besådd med patientens egna stamceller. Men när patienterna började dö växte kritiken. Macchiarini anklagades för forskningsfusk men friades av Karolinska institutet.
– Han är ju väldigt karismatisk och man märker hur lätt han charmar omgivningen. Producenten Bosse Lindquist och jag har följt honom under året, både i professionellt och i viss mån privat. Han tenderar hamna i uppmärksamhetens centrum vart han än kommer och samtidigt så reagerar han ganska starkt om han kritiseras, säger Anna Nordbeck, reporter på SVT:s dokumentärredaktion.
Psykopat och bedragare
Macchiarini opererar inte längre på Karolinska sjukhuset men har kvar sin forskartjänst vid Karolinska institutet. Han är även knuten till universitetet i ryska Krasnodar. Hans kritiker avfärdar honom som psykopat och bedragare och menar att transplantation med artificiella organ aldrig kan fungera med dagens teknik. Man han har också anhängare. Anna Nordbeck berättar att flera läkare och forskare som intervjuades erkände Macchiarinis skicklighet som kirurg och forskare. Hon menar att det vid första anblick inte finns några lätta svar på de etiska frågeställningar hans arbete väcker.
– Allt befinner sig i en gråzon. Det öppnar för frågor av rent existentiell art om vad ett människoliv är värt och vad man egentligen får göra för att föra medicinen framåt. Det är ett komplext ämne och vi har på allvar försökt förstå vad som har hänt – både i operationssalarna och innanför Karolinskas dörrar. Alla frågor har vi inte fått svar på än, men vi kommer att kunna besvara frågan om forskningsfusk, säger Anna Nordbeck.