Juryns motivering för förstaplatsen löd: ” Traditionellt hantverk med finstämd rökighet och perfekt sälta. Mjäll och elegant konsistens. Saftig med naturlig fisksmak.” Dennis Fältström hade inte tid att åka de 65 milen enkel resa till Östersund för att närvara, utan skickade upp två rökta fiskar till tävlingen, en för provsmakning och en som skulle ställas ut på vinnarbordet om produkten fick pris. Och på vinnarbordet hamnade hans fisk – och den vann guld. Det var sambon som först fick reda på det och ringde från jobbet i Kopparberg.
– Jag jobbade på som vanligt i rökeriet när Ingela ringde och sa att jag vunnit guld och att hon skulle köpa en liten flaska champagne som vi skulle fira med.
Började för tjugo år sedan
Han började för tjugo år sedan när han sålde egenodlad potatis och rökte lite fisk vid sidan av. Fisken visade sig bli lyckad och smaken tilltalade folk.
– Jag märkte att det var fisken folk var intresserad av och försäljningen ökade hela tiden.
För femton år sedan fattade han beslutet att satsa på fiskrökning och på den vägen är det. Men det kunde tagit ände med förskräckelse för sex år sedan när rökeriet brann ner.
– Det är alltid riskfyllt med eld men ett år efter branden hade jag byggt upp rökeriet på nytt och sedan dess är verksamheten i full gång.
Ved av al
Det är regnbåge från Siljan och Dalälven som röks under tre till fem timmar i de två rökskåpen som laddas med mellan 50 till 60 kilo ved av alträ i botten. Just ved av al håller jämn temperatur när den brinner och det är viktigt för att resultatet ska bli det bästa, förklarar Dennis. Att varmröka innebär att fisken först torkar på ytan och att värmen sedan arbetar sig in i köttet. Fiskarna röks på utdragbara nätformade hyllplan i något som närmast påminner om stora brickställ bakom stängda metalldörrar. När fiskköttet nått 62 grader dör bakterierna och vid 65 grader är det lagom saftigt och därmed är det dags att släcka elden. Den färdiga fisken vakuumpaketeras i plast och säljs vidare.
– Jag står och säljer själv på vissa marknader som Bondens marknad i Falun och på Kopparbergs marknad, men säljer också till andra knallar plus till affären i Järnboås och till några restauranger.
”Jag vill bli ännu bättre”
Att bli svensk mästare i rökt fisk gynnar givetvis affärerna. En restaurang som funderar på att köpa in fisk tvekar inte med ett svenskt mästerskap i ryggen förklarar Dennis. Och knallarna på de olika marknaderna har redan välsmort munläder och det blir inte sämre av att varan har vunnit SM. Det är andra gången Dennis Fältström vinner svenska mästerskapet i matlagning. Första gången var 2011. För den som inte kommer till någon marknad går det även att köpa rökt regnbåge på gårdsbutiken i Östra Kumlan. När ETC Bergslagen var på besök hade Olle Lagerberg åkt ända från Bjursås i Dalarna till gårdsbutiken.
– Jag har köpt fisken på marknader i Dalarna förut men det är första gången jag åkt hit till Östra Kumlan för att handla, säger Olle Lagerberg.
Dennis Fältström röker mellan sju till åtta ton fisk per år. Han jobbar sedan fem år tillbaka heltid på rökeriet och vill utveckla verksamheten. På gården finns en damm med regnbågsforeller som kunder kan dra upp själva om de vill ha färsk fisk. Det finns även stuguthyrning, men det är rökeriet som är första prioritet.
– Jag vill bli ännu bättre och utöka både rökandet och gårdsbutiken, säger Dennis Fältström.