Några av frågeställningarna som dyker upp i programserien är: ”Hänger våld och testosteron ihop?”, ”Hur blir man jämställd fullt ut?” och ”Varför är det så svårt för vissa män att visa känslor?”
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Uppslaget till programet kom till Fredrik Önnevall när han var föräldraledig.
– Det är ett försök att komma åt de här frågorna om manlighet. Fascinationen kring ämnet kom till mig när jag fick barn och valde att köpa hus tillsammans med min partner, säger han och konstaterar att han började bli allt mer lik sin egen pappa.
– Jag började göra en massa sådana saker som min pappa gjort och som jag tidigare tänkt att jag aldrig ska kopiera. Varför blev det så? Det var väldigt intressant tyckte jag, säger Fredrik Önnevall.
Innan han själv fick barn föreställde han sig att generationsskillnaden var det som avgjorde hur olika syn han och hans far hade på jämställdhet och klassiska könsroller.
– Men sedan, när min syn på de här sakerna omsattes i praktiken, blev vi ganska lika ändå, säger Fredrik Önnevall.
Vill inte polarisera
Diskussioner kring maskulinitet och könsroller tenderar ofta att bli väldigt polariserade, menar han. Något som Fredrik Önnevall gjort sitt yttersta för att undvika i programserien ”Bästa mannen”.
– Frågan är så oerhört mycket mer komplex och komplicerad än så. Jag ville bidra till en nyansering av ämnet och hitta de beröringspunkter som män kan känna igen sig i, säger han.
Programmet är uppdelat i tre avsnitt, som vart och ett tar sig an varsitt ämne. Det första avsnittet, som sänds i kväll, griper sig an papparollen.
– Det handlar om att vara ”den andra föräldern”. Det andra programmet handlar om manligt våld. De skillnader som finns mellan män och kvinnor vad avser våldsamhet. Finns det några biologiska förklaringar? Leder testosteronet till att vi män är mer våldsbenägna? Det tredje avsnittet handlar om identitet, om att bygga en man, säger Fredrik Önnevall.
Bredda bilden av manlighet
Tillsammans med sex kända svenska män för han samtal om självuppfattning, identitet och manlighet.
– Vi kommer in väldigt mycket på sexualiteten och vad den betyder för självbilden. Sedan träffar jag också en psykolog och maskulinitetsforskare som får ge sin syn på de här sakerna för att göra det hela lite mer vetenskapligt, säger Fredrik Önnevall.
Förhoppningen med programserien är att den ska bidra till samtal och diskussioner bland svenska män, om vad som egentligen menas med manlighet.
– Svenska män skulle må väldigt bra av att prata mer med varandra om sådana här saker. Vi ger inga svar på hur man ska vara, utan försöker snarare att bredda bilden för hur man kan vara, säger Fredrik Önnevall, som upptäckte nya sidor hos sig själv under inspelningen.
– En sådan insikt var den att jag har en ganska mjuk framtoning, vilket jag trodde innebar att jag har lätt för att visa mig svag och sårbar. Men jag fick erfara att det inte alls är samma sak, utan jag har oerhört svårt för det, säger han.
I mötena med de sex kända männen utsätts Fredrik Önnevall även för olika uppgifter, som han tilldelas av dem.
– Det var saker som ofta gick ganska långt utanför min egen bekvämlighetszon. Och saker som fick mig att inse vilken bristfällig självinsikt jag ibland har. Som när jag skulle tävla i skidspåret mot Björn Ferry. Att jag trodde att jag skulle ha den minsta chans mot honom, som den amatöridrottare jag är, är ju ganska komiskt, haha.
I sitt möte med författaren, estradpoeten och konnässören på manliga beteenden, Bob Hansson, fick Fredrik Önnevall en annan intressant uppgift.
– Han gav mig i uppdrag att lägga mig mage mot mage med en nära vän och låta på utandningen. Det var väldigt många spärrar som skulle passeras för att vi skulle klara av det. Det är ganska intressant, och Bob sammanfattade det bra. Han sa: ”Ni är två medelålders män i västvärlden och är privilegierade och fria på en massa sätt, men så fria att ni kan låta på utandningen, det är ni inte”, säger Fredrik Önnevall.