BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Det är fem svenska kvinnor man får möta. De har intressen som bakning, bildkonst och boxning. Annat de ägnar sig åt är foto och någon av dem är intresserad av pedagogik. Det som förenar dem är beslutet att bära hijabi.
Växande fördomar
Bakgrunden till föreställningen finns i de fördomar och det mostånd som kvinnor som bär hijab får möta. Men det handlar också om att utmana stereotyper och synliggöra den muslimska kvinnan som individ.
– Som hijabis får vi sällan ta plats och göra våra röster hörda. I stället talas det om oss och åt oss. Detta gör också att det saknas representation av en viktig grupp kvinnor i Sverige. Jag ville vara med i denna pjäs främst för att jag ville berätta själv om mitt liv som hijabi, och inte att någon annan gör det åt mig, säger Shama Vafaipour i ett pressmeddelande.
Verkliga röster
För America Vera-Zavala, som tidigare har arbetat med så kallad communityteater som bygger på människors egna berättelser, var det självklart att det var kvinnors verkliga erfarenheter hon vill lyfta fram. Hon ville också göra det med deras egna röster och inte via skåde-spelare.
– Communityteater är den form jag jobbar med. Jag tycker att den konstnärliga kvalitén ofta blir bättre när människor får föra fram sina egna berättelser, säger hon.
Hav och boxningsring
Föreställningen hade premiär på Dramaten i Stockholm i höstas och har efter det visats i Göteborg, Uppsala och Linköping. På scen finns hijabin med som huvudduk men också som rekvisita, där det långa tygstycket används som hopprep, boxningsring och för att illustrera hav.
America Vera-Zavala är en mångsidig person som kan sätta flera titlar på visitkortet, som politiker (vänsterpartist), kolumnist och dramatiker. Som född i Rumänien med en pappa från Chile och en mamma från Peru, har hon en mångfacetterad bakgrund. Men de senaste tio åren är det framför allt dramatik hon har arbetat med.
Brett register
De idéer som ligger till grund för Svenska hijabis säger hon själv att hon kan spåra till när hon arbetade med Etnoporr, en föreställning som hon skrev 2008 och som sedan spelades av Teater Tribunalen och Riksteatern.
De fem kvinnorna i Svenska hijabis berättar om sig själva men lyfter också fram erfarenheter som de delar som grupp. Känslolägena sträcker sig över ett brett register.
– Det är allt från skratt till sorg och tårar, där det är olika från scen till scen, säger America Vera-Zavala.