– Det känns otroligt hedersfullt att vara med på en sådan lista och det är härligt med en positiv lista. Vi behöver fler sådana i dagens medielandskap, säger Ellen Tejle till Dagens ETC.
BBC publicerade listan i måndags och Tejle finns på plats 91 över 100 kvinnor som mediehuset anser varit mest inspirerande och inflytelserika det gångna året.
Lanserades 2013
Det var 2013 som Ellen Tejle lanserade A-märkningen. Den ges till filmer som klarar det så kallade Bechdeltestet vilket innebär att den innehåller minst två namngivna kvinnliga karaktärer som pratar med varandra om något annat än män. I Sverige bidrog A-märkningen till en debatt om jämställdhet i filmvärlden och fungerar idag som en slags konsumentupplysning. Men i andra delar av världen har Ellen Tejles initiativ blivit ännu större.
– Tittar vi på hur den används i till exempel Kina, USA och Brasilien handlar det snarare om mänskliga rättigheter och inte bara film. Man har tagit det vidare till att handla om representation i allmänhet, säger Ellen Tejle.
Hon har bland annat rest runt i Brasilien vid två tillfällen senaste åren och mottagandet blev massivt.
– Jag var på förstasidorna och hade uppslag i nästan varenda tidning. Svenska ambassaden var chockad över hur mycket press jag fick för kungen och drottningen var nämligen där samtidigt. De var inte rustade för att hantera det och det kanske inte jag var heller. Det ringlade köer med människor och media som var där för att träffa just mig.
Gästlärare i Kina
Ellen Tejle var också gästföreläsare vid fyra olika universitet i Kinas huvudstad Beijing under 2016 och 2017. Hon hade tänkt prata om rasism och jämställdhet men från universiteten hette det officiellt att föreläsningarna handlade om film. På så sätt kunde de kringgå censuren.
– Jag var hela tiden beredd på att partiet skulle kunna komma och släcka ner. Man sa att det handlade om film och tv men vad det egentligen handlade om var mänskliga rättigheter.
Fakta A-märkning och Bechedeltest
- Bechdeltestet presenterades från början av Alison Bechdel i hennes serie ”Dykes to watch out for”. I seriestrippen berättar en av karaktärerna hur hon väljer vilka filmer hon ska se. Hon har tre kriterier: Att filmen innehåller minst två kvinnor, att de pratar med varandra och att de pratar om något annat än män.
- Svenska Ellen Tejle ligger bakom A-märkningen av film, utifrån Bechdeltestet.
- 2013 lanserades A-märkningen av filmer som klarat Bechdeltestet av fyra oberoende biografer i Sverige – därefter har det spridit sig som en löpeld över världen.