– Det är en attack mot friskolorna, sade Friskolornas riksförbunds ordförande Ulla Hamilton och menade att SVT hade passerat en gräns.
Orättvis vänsterstämpel?
Michael Lindgren regisserade Grotesco och är nu producent på Svenska Nyheter. Han menar att politisk satir aldrig går att göra utan att ta ställning.
– Det är omöjligt, det blir bara dåligt. Men Svenska Nyheter har ingen ideologisk agenda, utan tar ställning i olika sakfrågor, från fall till fall och skämt till skämt. Vi vill slå hårt åt alla håll, säger han.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Både Grotesco och Svenska Nyheter har blivit stämplade som vänster av många tyckare, något Michael Lindgren tycker är lite märkligt.
– Grotesco kan jag delvis förstå, även om avsnittet om flyktingkrisen hyllades av nästan alla, till och med Paula Bieler från SD. Men den enda anledningen till att Svenska Nyheter har fått en vänsterstämpel nu är ju på grund av ”Skolko”-avsnittet. Det är ju inte ens ett helt avsnitt. Det är andra halvan av fjärde avsnittet som alla är upprörda över. Och många av dem som har kritiserat det verkar inte ens ha sett programmet.
Lindgren framhåller att de gör grundlig journalistisk research inför varje avsnitt.
– Det är ett underbyggt och välresearchat case. Ingen har kunnat beslå oss med faktafel. Men det är nästan som att friskole-lobbyn vill missförstå oss med flit. Vår poäng var medelklassens hyckleri och de segregerande effekterna av främst kösystemet.
Han kallar sig själv ”någon sorts liberal-vänster”, men understryker att han just därför är angelägen om att redaktionen innehåller människor med andra politiska glasögon.
– Och segregationen i skolan är ingen självklar vänster-fråga. Både Liberalerna och Moderaterna har pratat om att kösystemet i friskolan behöver förändras.
”Schyffert är ändstationen”
När Kristdemokraternas Sara Skyttedal nyligen gästade Breaking News för att prata om partiets samarbete med Bert Karlsson blev hon grillad hårdare än de flesta politiker blir i mer konventionella samhälls- eller nyhetsprogram.
– Det hade varit att totalt slarva bort ögonblicket om vi hade skämtat med Skyttedal där. Jag var ju fan förbannad på henne, säger Filip Hammar som var den som gick hårdast åt KD-politikern.
– Det är en jävla megafon att ha, och det kommer naturligtvis med ett ansvar. Vi fick ganska mycket hat också. Att vi har ”blivit som Schyffert”. Det är ändstationen, enligt alla på högerflanken, fortsätter Hammar.
Filip och Fredrik menar att de delvis gör politisk satir, men ogillar ordet. Det är för ofta som öppna dörrar slås in.
– Jag har alltid haft väldigt svårt för satir. Folk får sina tankar bekräftade. Det blir ”preaching to the choir”. Det finns en bild av satir att den ska ändra på uppfattningar och underhålla samtidigt. Att skratt är en dyrk som öppnar människors hjärtan via magen in i huvudet, men jag är skeptisk till det. Man kanske ger kören en sång att sjunga, säger Fredrik Wikingsson.
Mer rök än eld
I Breaking News väljer de oftare att belysa mediebevakningen av politiken än politiken i sig.
– Vårt program skämtar oftare om röken än elden. Det är lättare att hitta humor i hur medierna hanterar politik än att hantera politiken själv, säger Fredrik Wikingsson.
– Bill Maher, den amerikanske komiker som kanske är mest aggressiv av alla, sa att det är uppenbart att satir inte funkar och att han egentligen borde lägga ner. Det amerikanska valet är det tydligaste exemplet på att humorn inte är på rätt väg. Man måste vara försiktig så det inte blir alienerande. Många gånger gör humorn motsatt jobb än den är tänkt. Det är något alla borde reflektera kring. Att inte tro blint på humorn som det starkaste vapnet för att åskådliggöra hur risigt ställt allt är i samhället, säger Filip Hammar.
”Högern vill inte ha edge”
De är överens om att svensk satir och humor i stort är kraftigt vänstervriden.
– Minst 95 procent av all satir kommer någonstans från vänsterhållet, säger Fredrik Wikingsson.
– Men det är högerns egna problem att de uppenbarligen aldrig lyckas hitta några satiriker som är bra, eller artister i alla sammanhang. Det är klart att det är ett problem om det bästa man hittar i musikväg är Wille Craaford. Högermänniskor vill inte ha någon edge. De gillar bara ”Love Actually”, Melodifestivalen och Så ska det låta, säger Filip Hammar.
Michael Lindgren tror inte att Svenska Nyheter hade sett annorlunda ut om det sänts i en privatägd tv-kanal.
– Nej, det tror jag inte. Vi har varit tydliga med SVT om att vi gör satir, och då måste skämten ha en riktning. Alternativet är att införa satirförbud i public service.
Men just friheten på Kanal 5 är något som Filip & Fredrik lyfter fram som viktigt.
– Det finns en lättnad i att vara på Kanal 5. Vi kan säga rakt ut om vi tycker saker är skit, man behöver inte linda in det. Man slipper arga tittares argument, ”ska ni göra det där med våra licenspengar?” säger Fredrik Wikingsson och avslutar:
– Vi har också turen att Kanal 5 låter oss göra sånt här, fast mycket av deras verksamhet normalt mer kretsar kring familjen Wahlgren.