BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Mitt namn är Elin Nilsson, förskolelärarinnan som blev den första kvinnan att väljas in i stadsfullmäktige här i Sundsvall, år 1910. Det är jag som ska guida er genom den här vandringen, berättar Catrin Bertlin.
Lyxigt att få berätta
Vandringen bjuder på många karaktärer som har gjort avtryck på stadens läroverk. Bland annat möter vi grosshandlaren och stadsfullmäktigeledamoten Anders Petter Hedberg som gav namn åt Hedbergska skolan. Och vi får höra berättelser om Lars Magnus Altin som grundade stadens första slöjdskola 1854, Altinska skolan.
Vid en av gravstenarna står en kvinna med en rävpäls runt axlarna och läser högt. Det är författaren och journalisten Maria Rieck-Müller, spelad av Christine Persson, som läser ett stycke ur ”Från gångna tider”.
– Och ur det tätaste grådiset kom en man gående fram mot platsen, där pojken satt. En mörklagd man med spelande gnisterögon, finklädd och herrelik, citerar hon.
Vandringen fortsätter till en till synes övergiven grav. Bredvid står en man iklädd plommonstop och hängslen, spelad av Tord Lundgren.
– Mitt namn är Isak Boström. Det var jag som utsågs till ledare för den stora strejken som utbröt våren 1879 i Sundsvalls sågverksdistrikt. Jag var egentligen en enkel frikyrkopastor med socialistiska grundvärderingar. Vi marscherade från sågverk till sågverk, och som mest deltog 6 000 arbetare i strejken, berättar han.
Från murens ytterkant kommer plötsligt en kvinna gående med ett barn i famnen. En namnlös kvinna som ligger begravd i den ovigda jorden, utanför murarna. Och i en berättelse om oäktingar och spinnhus skildras en historia om de som levde utanför de privilegierade finrummen.
Historia och drama
Stenstans berättarteater startades för snart tio år sedan och har som namnet antyder främst gjort dramatiserade stadsvandringar i stenstan.
– Just kyrkogårdsvandringar var någonting som vi först testade för två år sedan och det blev mycket uppskattat av publiken, säger Catrin Bertlin.
Tord Lundgren jämför Berättarteaterns verksamhet med vilken fritidssyssla som helst.
– Vi är ett gäng som tycker om historia och drama. Det är en härlig känsla att efter en arbetsdag få släppa allt och gå in i en annan karaktär. Sedan är det ett sätt att komma ut och röra på sig också, säger han.
Nästa vecka, onsdag 31 maj, arrangerar berättarteatern den dramatiserade kyrkogårdsvandringen igen, och den återkommer även i augusti.