– När man har flugit så mycket som jag får man gå i pension vid 55. Det är extremt förmånligt, men jag har sett äldre kollegor sitta och vänta på ledigheten, och bli något som mer handlar om vad de var än vad de är. Jag vill vara på väg någonstans, säger han.
Nu satsar han istället helhjärtat på skrivandet, som alltid funnits med.
– Att skriva är ett behov, det har blivit ett sätt att förhålla sig tillvaron, koda in och förstå var jag befinner mig, att se sammanhangen. Det jag skriver är påhittat, samtidigt kan jag säga att allt har hänt, men kanske inte precis på det sättet, säger han.
De två senaste romanerna Innan evigheten och nya Efter monsunen, med den självsvåldige säkerhetspolisen Ernst Grip i huvudrollen, utspelar sig på en internationell arena, bland annat i Indiska oceanen. Den senare till stora delar i Adenviken där Robert Karjel för några år sedan basade över en helikopterdivision på uppdrag av FN och EU. Uppgiften bestod i att bekämpa pirater och se till att mat och mediciner nådde fram till de svältande i Somalia.
– Piratverksamheten i Adenviken och Indiska oceanen hade gått fullständigt överstyr. Vid varje given tidpunkt var mellan 30 och 40 fartyg kapade, hundratals människor satt som gisslan. Det här handlar om en trång passage till Suezkanalen, med världsekonomins största inflöde av varor, säger Robert Karjel.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
En enorm militär operation
På första parkett till denna blomstrande varupulsåder satt miljontals somalier på gränsen till massvält, efter decennier av oroligheter och inbördeskrig. Lokala fiskare som till en början försvarade sitt levebröd mot illegala utländska fiskefartyg, upptäckte efter hand att sjöröveri var en lönsam verksamhet.
– Piraterna och Al-Shabab kapade även nödsändningarna. Ur den oacceptabla situationen bestämdes att snabbt skicka ner en styrka av europeiska förband som Sverige tog ledningen för. Det var en enorm militär operation, den största Sverige någonsin har tagit sig an, men det talades det knappt om härhemma, konstigt nog, konstaterar han enkelt.
Ändå var operationen väldigt framgångsrik, och utfördes enligt Robert Karjel, med största respekt för mänskliga rättigheter trots tuffa förhållanden och dagliga konfrontationer med kat-höga pirater beväpnade med raketgevär. Med jämna mellanrum inspekterades verksamheten av den svenska försvarsmakten, men det var ingen som frågade hur arbetet mot piratverksamheten gick eller hur många nödhjälpssändningar de lyckades eskortera in i Somalia.
– Man frågar inte om man inte är säker på att man kan hantera svaret. Istället kontrollerades sopsorteringen och storleken på de matrester vi kastade över bord. Helikopterbesättningarna som riskerade livet upplevde en oerhörd oförståelse för den situation de befann sig i, vilket var svårt att hantera ledarskapsmässigt säger han.
Erfarenheterna från alla operationer han basat över har gett honom uppmärksamhet som föreläsare om ledarskap. En röd tråd handlar om regler. Måste alla regler alltid följas? Vilket ansvar har individen?
– Man måste alltid väga samman uppdraget och reglerna med det önskade resultatet. Det är 100 000 ton mat som måste in i Somalia, men jag har hittat ett papper här med ett utgånget datum. Sändningarna borde stoppas enligt reglerna, men är det rimligt? Nej, det är det inte. Är det rimligt att människor blir fast på flyktingförläggningar i tre år i väntan på uppehållstillstånd och bostad? Nej, det är inte rimligt. Alltså gör vi på ett annat sätt, och initiativen måste tas på lägre nivåer. Vi kan inte gå till Stefan Löfven varje gång, säger han.
Under arbetet i Somalia hände det att de fångade pirater med svenska mobilnummer. Världen är här. Sverige kan inte längre låtsas att vi kan välja att vara en del av den eller inte, menar han.
– Jag skriver för att visa hur sammanflätade vi är med resten av världen. Jag gick i skolan i Vivalla i Örebro, den förort som troligen har flest jihadister per capita i Europa. Som vuxen har jag skickats ut för att jaga dem som bodde i samma kvarter som jag. Vi måste börja förhålla oss till världen och fråga oss vad vi som land är beredda att offra och försvara. Vad är vi beredda att dö för?
Han nämner Syrien, en humanitär katastrof som knappast kan bli värre. Vad är vi beredda att offra för att hjälpa Syrien? Och svarar själv på sin egen fråga: Ingenting uppenbarligen, och under tiden försöker människor rädda sina liv.
– Det är väldigt driftiga människor som tar sig hit, vi kan inte förvänta oss att de ska sitta och vänta i åratal på att komma igång med sina liv. Om de inte får sina behov rimligt tillgodosedda kommer de att söka hjälp någon annanstans och ett samhälle med parallella strukturer växer fram. Det är farligt, säger han.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
”Gillar Ola Rapace”
Parallella strukturer och hemliga världar är också viktiga ingredienser i Robert Karjels politiska nagelbitarthrillers, där huvudpersonen Ernst Grip håller sig med en moral och arbetsmetoder som inte alltid tål myndighetsgranskning men som å andra sidan ger resultat.
Efter första boken framfördes krav på varningstexter på omslaget, men inte som en reaktion på Ernst Grips okonventionella arbetsmetoder
– Det blev ganska häftiga reaktioner i USA, huvudsakligen, tror jag, från män med min bakgrund. De gillar Ernst Grip och tar hans parti men när det visar sig att han är bisexuell och ligger med män känner de sig lurade. Men det gläder mig att boken hamnade på en shortlist för ett pris för litteratur med hbtq-tema, säger han.
Valet att göra huvudpersonen bisexuell var högst medvetet, precis som allt annat i de intrikat utformade intrigerna, där varje detalj är genomtänkt.
– Jag ville etablera en person som var kapabel, skicklig, smart, ibland sympatisk, ibland överilad – och sen var han homosexuell. Jag tyckte att bilden av homosexuella fastnat i Pride, i en glättig dimension. Jonas och Mark och Eva och Eva har dragit ett jättelass, men nu tyckte jag att det var dags att ta det ett steg vidare, bortom att en icke-heterosexuell person i första hand måste vara sin sexuella läggning, säger Robert Karjel.
Nu ska Innan evigheten bli tv-serie. Vem borde spela Ernst Grip?
– Jag gillar Ola Rapace, han är snygg, kan utstråla ondska och kan uppenbarligen spela sexuellt komplicerade personer. Det får inte vara någon som är för finlemmad, säger han, och medger att det finns delar av honom själv i Ernst Grip, en karaktär han på det stora hela sympatiserar med.
– Men jag vill gärna veta var i rummet jag har honom, om du förstår vad jag menar, avslutar Robert Karjel.
... att jämföras med John Le Carré: Det gör ju inte ont. Det är jag glad över.
... att hinna skriva trots krävande arbeten: Jag är inte effektivare än någon annan och skriver inte särskilt fort, men jag har varken sommarhus eller träbåt och är bra på att välja bort saker som tar mycket tid.
... kriget mot terrorismen: Det är ett krig, men det kan bara vinnas om vi inkluderar alla dimensioner som har med våra samhällen att göra. Vi kommer att tvingas ta till våld, men varje gång man tar till vapen går också något förlorat.
... nationens viktigaste frågor: Frågor om vad vi är villiga att dö för hamnar på min nivå, regeringen säger ”Alla ska komma hem”, men vad innebär det? När vänder vi ryggen till för att alla ska komma hem kontra avbryter något som innebär att många oskyldiga dödas? Är Sverige som längst villiga att formulera protester i säkerhetsrådet eller är vi villiga att riskera våra medborgares liv för något? Det är frågor som måste diskuteras på nationell nivå.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
... vad man gör med tillfångatagna pirater: Om de inte gjort sig skyldiga till något allvarligt så avväpnar man dem, håller nån sorts brandtal och släpper dem. Och så ses vi igen på måndag, ungefär. Ett år på öppen anstalt i Roslagen med pyttipanna och datakurs vore knappast ett straff med tanke på hur de har levt. Men har de exempelvis skjutit ihjäl någon, så rättsförs de. Det sitter ett antal somalier dömda för sjöröveri i Europa och USA.
... det svåraste han gjort: Det var att bygga upp ett helikopterflygförband i Afghanistan, från en säck pengar till en kvalificerad division på så kort tid som 100 veckor. Syftet med förbandet var att rädda liv.
... svenskt Natomedlemskap: Den första frågan måste vara: Vilken försvarsförmåga ska Sverige ha? I dag är den noll och Nato har inga egna resurser.