Idén kom från andra inkluderande nätverk i hennes omgivning.
– Jag såg hur andra grupper, främst män, kunde finnas där för varandra på helt andra sätt än vi kvinnor. Hur de peppade och stöttade varandra, säger Ailin Moaf Mirlashari. Om någon exempelvis hade gjort något speciellt delades det alltid av alla i sociala medier. De backade varandra på ett grymt sätt och det ville jag också ha, fortsätter hon.
Såg ett behov
För Ailin Moaf Mirlashari var det viktigt att skapa ett rum där alla var välkomna eftersom hon själv inte kände sig hemma i andra feministiska nätverk.
– Jag känner ibland inte att vita feministiska nätverk lyfter den problematiken jag har och därför såg jag ett behov av att skapa ett intersektionellt forum där alla var välkomna, fortsätter hon.
Marta Aregawi som även hon sitter i styrelsen för Streetgäris håller med.
– Som feminist med annan etnicitet än svensk har man en dubbel kamp och i många feministiska nätverk finns inte förståelsen för feminism inom andra kulturer och sammanhang, därför behövs ett rum för oss, fortsätter Marta Aregawi.
Facebookgruppen Streetgäris är aktiv, här postas dagligen förfrågningar om hjälp, efterlysningar av saker eller tjänster. Här kan medlemmarna ventilera sådant som de behöver hjälp med eller prata om. I dag har flera undergrupper bildats som Streetgäris bokcirkel och mammagrupp.
”Alla backar varandra”
– Det är fantastiskt att se hur alla backar varandra. Jag kommer ihåg ett inlägg av en tjej som stod fast på en perrong när tunnelbanan hade slutat gå och som skrev ut det i gruppen. Någon svarade och kom och hämtade henne med bil och körde henne hem, själv har jag fått mitt nuvarande jobb genom en annons som någon lade upp i gruppen, berättar Ailin Moaf Mirlashari.
Ambitionen är att växa och skapa nya rum tillsammans i nätverket.
– Vi har ju hela tiden tänkt att vi ska främja idéer och utveckling. Vill någon starta en bokcirkel så gör vi det, vill något starta ett nätverk för att följa varandra hem om kvällarna så försöker vi göra det, hela syftet med Streetgäris är ju att peppa varandra och skapa fristäder och att det ska vara ett levande nätverk, säger Marta Aregawi.
Positiva reaktioner
Trots att de ibland upplever att många inte förstår syftet med nätverket så har reaktionerna varit främst positiva.
– Alla i min omgivning har tyckt att det har varit bra, säger Ailin Moaf Mirlashari, sedan är det ju så att alla kanske inte förstår riktigt vad det handlar om. Men visst har vi även fått kommentarer från killar speciellt. Till exempel att vi är så söta med det vi håller på med och så lägger de till – säg till om ni behöver hjälp, tjejer, avslutar Ailin Moaf Mirlashari.
Fakta om Streetgäris
Gäri är ordet för tjej eller kvinna och tros vara slang från turkiskan. Inom nätverket Streetgäris definieras en gäri som en person som går att lita på och som ställer upp på andra, oavsett könstillhörighet.
Streetgäris startade som ett initiativ på Facebook och Whatsapp 2013 efter en idé om ett intersektionellt feministiskt nätverk på internationella kvinnodagen 2013. I dag är Streetgäris en registrerad förening.
Nätverkets värdegrund
- Vi verkar för att skapa en inkluderande gemenskap som bryter barriärer i relation till ålder, bakgrund och perspektiv; våra olikheter är våra styrkor.
- Vi vill verka för kvinnors och icke-binäras utveckling och empowerment med hela samhällets bästa i åtanke.
- Vi står för fredliga och konstruktiva icke-våldslösningar i handling och kommunikation.
- Vi vill skapa en miljö som är tillåtande, trygg och motiverande.
- Vi vill vara en positiv och framåtsträvande kraft.
- Vi vill verka för ett jämlikt samhälle.