Konceptet startades sommaren 2015 i Kista Centrum utanför Stockholm, som ett initiativ från Bonnierförlagen och Svenska Basketbollförbundet. Syftet är att på ett roligt och inspirerande sätt främja läsning och det skrivna ordet, med hjälp av basket och olika kulturyttringar.
Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
Eftersom läsförståelsen är som lägst bland ungdomar som inte har svenska som modersmål, är det i områden med stora andelar nysvenskar som BonnierHoops vill etablera sig.
– Vi vill göra skillnad genom att bidra till en meningsfull sysselsättning under sommarlovet, säger Anders Hjort, projektledare för satsningen i Biskopsgården.
Där invigdes projektet i mitten av juni vid naturområdet Svarte Mosse.
– Det som skiljer det här projektet från många andra är att det är långsiktigt och har sträckt sig över hela sommaren, från skolavslutning till skolstart. Vi har kört måndag till lördag, mellan klockan 11.00 på morgonen till runt 21.00 på kvällarna på vardagar och på lördagar har det varit mellan 15.00 och 21.00.
Konsekvenserna inte kartlagda
I Kista Centrum pekar arrangören på att brottsligheten och skadegörelsen under sommarlovet har sjunkit och den kombinerade basketplanen och kulturscenen har blivit ett uppskattat inslag som har fått centrum att leva upp. De långtgående konsekvenserna och positiva förändringarna är ännu inte helt kartlagda i Biskopsgården.
Samarbetspartners i Biskopsgården är Västra Hisingen Basket, Göteborgs Stad, Bokmässan, Näringslivsgruppen Göteborg & Co, Polisen, Bostadsbolaget, Räddningstjänsten Storgöteborg, Bris, Spalding och Folksam.
– Varje dag har vi haft mellan 80 och 150 personer hos oss. De har antingen spelat basket, hängt i vårt tält eller läst böcker. Vissa dagar har vi haft aktiviteter på kvällarna, som basketturneringar, workshops inom DJ, låtskrivning och dans. De kvällarna har det varit som mest folk.
Hur har det fungerat rent praktiskt med bokloungen?
– Vi har försökt få synergier mellan basketen och bokdelen. Det är en hel del ungdomar som har lånat med sig böcker hem, så det är riktigt roligt. Men vi vill jobba ännu mer med den delen. Det har gett en avslappnande yta. Till nästa år vill vi integrera bokdelen ännu mer, kanske med högläsning eller genom att man kan lyssna på talböcker på plats. Eftersom detta har varit det första året har mycket handlat om att prova sig fram.
Aktiviteterna har lockat deltagare mellan tre och 90 år. På ett ungefär.
– Vi har haft målarböcker för de allra minsta, så det har varit allt från tre- och fyraåringar till äldre människor som har stått och studsat bollar. De flesta som är med är mellan elva och 20 år.
Basketen har fungerat som en magnet vid Svarte Mosse där många nyfikna har tittat in och stannat längre.
– Basket i sig är ju väldigt trevligt. Det är bara att ta en boll, studsa lite och kasta som man vill. Det har dragit folk till platsen. Men hade vi bara haft en basketplan där hade det nog inte varit så speciellt, det finns ju på många andra platser. Det är snarare kombinationen som folk har gillat. Ytan med tälten, bokhörnan, sköna säckar att sitta i, att man kan spela kort eller tärning och snacka med oss som är där – det har gjort det till ett trevligt ställe att hänga på. Det har nästan blivit som en fritidsgård.
Flyttar till bokmässan
Nu blickar Anders Hjorth mot nästa år. Men först ska BonnierHoops flytta in till centrala Göteborg, i alla fall en kort period. I september flyttar streetbasketplanen och bokloungen in i bokmässan. Då bjuds det på en rad olika evenemang som basketturneringar, skrivarverkstäder och final för årets poetry slam. Med sin medverkan hoppas BonnierHoops bidra till att göra mässan tillgänglig för fler ungdomar, framförallt från Biskopsgården.
– Planen är att fortsätta även nästa sommar i Biskopsgården. Vi vill fortsätta jobba med ungdomarna i området. Vi ska utvärdera projektet nu. Vi vet att det har varit väldigt uppskattat av de boende. Kanske kan vi få till ett koncept till fler skollov under året?