– Det har varit jätteviktigt för oss att det ska kännas som en digital festival så mycket som möjligt, och inte en streamingtjänst, säger Jonas Holmberg som är filmfestivalens konstnärliga ledare.
Presenteras digitalt
För att skapa känslan av att man ingår i en gemensam händelse så blir det nya filmpremiärer varje kväll under festivalperioden. De presenteras digitalt i vardagsrum över hela Sverige och är sedan tillgängliga under 24 timmar. Nästa kväll är det nya premiärer.
– Publiken kommer även att få möta filmskaparna på olika sätt. Vi försöker få in både det fördjupande och det festliga, precis som på en vanlig festival, säger Jonas Holmberg.
Corona gjorde sitt intrång i folks medvetande precis under förra årets festival. Planeringen för 2021 har därför hela tiden skett i skuggan av pandemin, men arrangörerna har kastats mellan hopp och uppgivenhet.
– Det har ju varit ett väldigt märkligt år. Vi hade ett kinesiskt filmteam som fick boka om sin resa förra året, och precis då började man höra om det. Sen bara några veckor senare var det överallt. Som så många andra följde vi utvecklingen och hoppades kunna genomföra festivalen.Vi har jobbat mot flera scenarier. I höstas var det väldigt positivt generellt och Venedig lyckades till exempel genomföra sin festival med framgång utan smittspridning.
Göteborgs filmfestival planerade därför in i det sista för en fysisk festival, men lyckligtvis planerade de parallellt även för en utökad digital festival.
– Vi tycker det är viktigt att kunna möta riskgrupper och oroliga också. När sen smittkurvorna ökade dramatiskt blev det tydligt att det inte gick att ha en fysisk festival. Men då hade vi redan lagt grunden för den digitala och hade ett färdigt koncept.
60 filmer ingår
Kring 60 filmer ingår i årets festival. Från början var det sagt 50, men det visade sig vara svårt att hålla.
– I en digital miljö blir det ju begränsat. Vi tänkte att 50 var optimalt, men nu blir det inte riktigt så ändå. Det var så svårt att säga nej till bra filmer.
Som ett led i att behålla festivalkänslan så finns välkända element som tävlingarna i olika filmkategorier och olika teman kvar, även om prissummorna är något nerbantade.
– Vårt fokus i år är sociala distanser. Dels vill vi undersöka de filmer som skapats som en följd av pandemin. Det är mycket som gjorts i lock down, eller helt i programmet Zoom till exempel. Vi har också en ambition att titta mer på det mänskliga och sociala. Filmer som anknyter till frågor som blivit mer aktuella med pandemin. Avstånd, hur man ser på varandra, vem som är ”farlig” och så vidare.
Jonas Holmberg säger att de rör sig på okänd mark i den digitala sfären, men ändå har försökt lära av andra under året.
– Vi har besökt väldigt många digitala festivaler det här året. Tittat på vad som fungerat och vad som inte fungerat. Sen har vi ändå gjort något helt oprövat och eget, skrattar han.
Tove inleder
Inleder festivalen gör ”Tove”, succéfilmen om Tove Jansson som har haft över 150 000 biobesök i hemlandet Finland. Sedan följer en lång rad premiärer, samtal, fördjupningar och filmer du inte skulle ramlat över på annat vis. Precis som på en vanlig filmfestival.
Exklusivt eremiterbjudande
Tre lyckliga utvalda får egen biosalong under festivalen. Ansökningstid pågår för platserna i biografen Draken, Scandinavium och den ensligaste: Pater Noster.
Vinnaren av den senare får med sig sju dagars förnödenheter och båtskjuts till och från karga Hamneskär med sin karakteristiska fyr. Under vistelsen får personen berätta om sin upplevelse i en videodagbok som omvärlden kan ta del av.
– På Pater Noster handlar det om den totala isoleringen som så många människor i världen upplevt under året. Upplevelsen av att vara ensam på Scandinavium eller biograf Draken anknyter till den förändrade relation människor har fått till alla de platser som vanligtvis myllrar av liv men som nu ekar öde, säger Jonas Holmberg.
Vilka som får de tre biljetterna tillkännages den 19 januari.