Jämte arbetet med att hitta en lämplig pristagare pågår en insamling av pengar, där målet är att genom sponsring och crowdfunding få ihop en miljon kronor.
Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
Den nya akademiens tilltag att ersätta årets inställda Nobelpris har fått stor uppmärksamhet i utländsk media.
– Det har skrivits mer om oss utomlands än i Sverige och det är också stor skillnad i hur man har skildrat det, där de utländska medierna varit mer positiva. Det har varit mycket om vårt pris i engelsk- och franskspråkiga länder. Men även i länder som Indien och Israel har det blivit uppmärksammat, säger Ann Pålsson.
Förslag på Twitter
Allt startade med ett förslag som Alexandra Pascalidou twittrade ut, om att när den vanliga akademien inte klarade av att dela ut årets litteraturpris så borde några andra ta vid. Flera kulturarbetare hakade på och på sociala medier bildades en grupp som tog fram en idé om hur detta skulle kunna göras. Bollen gick vidare till landets alla bibliotekarier som fick i uppdrag att föreslå max två författare som de tyckte kunde vara värda ett pris.
– Vi formulerade uppdraget öppet. Vi bad dem föreslå vilka de tyckte mest om och formuleringen löd ”till en författare som hos läsaren skriver in berättelse om människan i världen”. Vi ville få fram författare som skriver på ett sätt som överbryggar kulturer och får läsarna att vidga sina världar, säger Ann Pålsson.
Den nya akademien hade som mål att ta fram en lista på hundra namn. Men under arbetets gång insåg man att det var för många. Resultatet blev 47 författarnamn, som bestod i dem som fick flest röster.
– Det fanns omkring tio namn som fick allra flest röster från bibliotekarierna. Det var sedan ett rätt stort hopp till dem som kom efter, säger Ann Pålsson.
De 47 namnen tillkännagavs i en omröstning som var öppen för läsare över hela världen. Totalt kom det in 33 000 röster från olika länder. Utifrån detta resultat har sedan fyra finalister tagits fram.
Vilka dessa är hålls hemligt tills vinnaren tillkännages den 12 oktober. Den nya akademien har kritiserats för att det var alltför många svenska och amerikanska författare med bland förslagen. Men att omröstningen sedan genomfördes globalt har gjort avtryck.
– Det har varit tydligt att svenska författare som inte är så kända utanför landets gränser inte heller fått så många röster, säger Ann Pålsson.
Tillkännages i oktober
Vinnaren av det tillfälliga priset kommer att tillkännages vid träff på Stockholms stadsbibliotek den 12 oktober.
– Landets bibliotekarier har varit en stor del i arbetet och vi vill återkoppla till det, säger Ann Pålsson.
Det blir en stor fest och prisutdelning i december. Det kommer dock inte att bli just den 12 december som tidigare har aviserats, men en dag i anslutning till det.
– Vi jobbar nu på att ta fram detaljerna kring det, säger Ann Pålsson.
Dagen efter prisutdelningen kommer nätverket att upplösas.
– Det här priset delas bara ut i år, och det är för att fylla den lucka som uppstod. Vi gör det här för att det är viktigt för boken och läsandet. Boken har det svårt idag. Det är många som får kämpa hört med att sälja och att nå ut. Att det finns priser är därför viktigt för hela branschen, säger Ann Pålsson.