– Hon utsätts för en kupp av sin egen syster Antonia som jag spelar. Men hjälp av Neapels kung Alonso tar Antonia makten och blir ny hertiginna i Milano. Prospero och hennes treåriga son Miro skickas ut till havs på en flotte, planen är så klart att de ska dö, berättar Hanna Lekander.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Men flotten flyter i land på en ö. Där bidar Prospero som har magiska krafter sin tid.
– Hon vill hämnas på dem som tog makten och hennes liv från henne, fortsätter Hanna Lekander.
När Prospero och Miro har varit på ön i tolv år befinner sig alla Prosperos fiender på ett skepp som passerar förbi. Med hjälp av öns egentliga ägare Ariban, en ande och naturkraft som Prospero har förslavat med magi, iscensätter hon en storm som gör att skeppet förliser och att passagerarna flyter i land på ön. Där får de tid att fundera över sina livsval och rannsaka sig själva.
– Stormen handlar om hur människor förändras när de fråntas allt. En del gör helt andra val, men Antonia fortsätter att intrigera. Hon ser det som en chans att få mer makt.
Optimism
Hanna Lekander säger att Stormen visar vilken stor dramatiker William Shakespeare var.
– Han lyckas beskriva mänskligheten, våra drivkrafter, känslor och handlingar. Och mänskligheten har inte förändrats i samma takt som samhället har utvecklats.
I år är det 400 år sedan William Shakespeare dog. Men det är inte därför Länsteatern sätter upp Stormen nu.
– Det tänkte jag inte på när beslutet togs. Vi lever i en tid som präglas av mörker, kriser och hot mot jorden existens. Som klimathotet som ska tas på största allvar, men det behövs inte en till domedagshistoria. Jag är i grunden en optimist. I vår historia finns åtskilliga exempel där mänskligheten har överlevt stora kriser genom att använda sin fantasi och uppfinningsförmåga, säger Michael Cocke, regissör och länsteaterns konstnärlige ledare.
Nyskriven musik
Länsteaterns uppsättning är inte bunden till någon speciell tidsepok.
– Den kan utspela sig när som helst, men vi tar upp en del aktuella ämnen som miljöfrågor. Och det var nog inget som diskuterades när pjäsen skrevs, säger Hanna Lekander.
Föreställningen innehåller nyskriven musik av Christer Christensson som även ingår i ensemblen.
– Det blir mycket sång och musik, säger Michael Cocke.
Könet har bytts ut mot det motsatta på flera av karaktärerna. Exempelvis är Prospero från början en hertig och trollkarl, här spelas rollen av Malin Berg. Dialogen på versmått är däremot original.
– Den ändrar man inte i. Det vore som att skära i en Picasso! utbrister Michael Cocke.
Publikreaktioner
Inför premiären har länsteatern haft fler öppna repetitioner än vanligt.
– Många gillar att följa hur en föreställning växer fram. Relationen med publiken är det viktigaste vi har, teater bygger på att skådespelarna och publiken delar en fantasi, säger Michael Cocke.
Han påpekar att William Shakespeares verk är skrivna för att framföras på The Globe med en scen i mitten och åskådare runt om. Som kommenterade det de såg och interagerade med skådespelarna.
– William Shakespeare skrev in publikreaktioner i handlingen, så det är bra att skådespelarna har fått öva på en riktig publik inför premiären.