Jeff Nielsen är amerikan ända ut i fingerspetsarna. Han är kapten i USA:s armé, jobbar långa dagar med att utbilda rekryter för att försörja fru och barn och har ett enormt självförtroende. Men han är till hälften svensk – i alla fall rent genetiskt. I vuxen ålder upptäckte han att hans pappa var svensk och att han hade fem svenska halvsyskon, bland dem SVT-profilen Carina Bergfeldt.
I SVT-programmet ”Här är ditt land” får Jeff möjlighet att utforska sin eventuella svenskhet, med midsommarfirande, besök på genusförskola och släktforskning i den västgötska myllan.
– Gnistan tändes när jag pratade med Jeff på telefon och han berättade att han satt barnvakt åt sin son. Jag svarade ”men för i helvete Jeff, man är inte barnvakt åt sitt eget barn”, berättar Carina Bergfeldt och skrattar.
I samma veva letade SVT efter en programidé med samma tilltal som ”Världens värsta indier” med David Batra som tafatt nybörjarindier i sina föräldrars hemland.
– Jag tänkte att om Jeff kom till Sverige så skulle han bli världens bästa svensk, för han är så amerikansk, med attityden ”vi är bäst på allt”.
Det verkar finnas ett ständigt intresse hos svensken att se på Sverige genom amerikanska ögon. Hela landet spetsade öronen när Donald Trump ryade om ”last night in Sweden!” under ett av sina massmöten 2017, och aldrig har vi varit stoltare än när Alicia Vikander hade hela Hollywoods ögon på sig när hon tog emot sin Oscarstayett året innan.
Lillebrorskomplex
I januari drar publiksuccén ”Allt för Sverige” igång sin tionde säsong i SVT. I realityserien, som följer tio svenskamerikaner som tävlar om en träff med sina avlägsna släktingar, har vi fått se känslosamma amerikaner kyssa marken i Göteborgs hamn, gråta på farstukvisten till den faluröda stugan och känna sig riktigt, riktigt svenska.
När Jeff Nielsen står på platsen där hans anfader begravdes för tusen år sedan tillsammans med en vikingayxa, ser han genast paralleller till sin egen vana att sova med en tomahawk intill sängen. Under åren som USA-korrespondent mötte Carina Bergfeldt ofta amerikaner med svenska förfäder som kände ett starkt band till ”fäderneslandet” de aldrig hade besökt.
– Som en man som började gråta över tanken på att få åka och hämta lite jord på ett ställe där hans anfäder hade odlat jord i Sverige. Jag kan tycka att det är lite komiskt i USA, där det är ett himla hallå över att ett hus är hundra år gammalt. Där jag växte upp finns källan där Olof Skötkonung döptes runt år 1 000 och det finns knappt en skylt som visar var den är, säger hon och tillägger:
– Jag tror att det kanske är därför som sådana här program är lockande för svenskar, de får oss att se med lite mer respekt på den enorma historia som vi har.
Intresset säger också något om relationen som vi har till USA. Sverige är marinerat i amerikansk kultur, genom filmer och tv-serier, musik och nyhetsbevakning. Vi beskriver oss själva (ofta i negativa termer) som amerikaniserade, med starka lillebrorskomplex inför stormakten i väster. Men det finns också något märkligt i det, eftersom vi i grund och botten är väldigt olika – i allt från sexualmoral till inställningen till vapen.
– Bara det här med Gud, som amerikaner pratar om som om det vore det mest normala i världen – så pratar inte ens KD i Sverige. Det är det som är kittlande med USA, att vi tycker att vi är så lika samtidigt som vi är fundamentalt olika, säger Carina Bergfeldt.
Fundamentalt olika
Hon berättar om hur brodern blev genuint kränkt när hon frågade hur han hade tänkt att hans fru Paula – som är hemmafru utan egen inkomst – skulle klara sig om de gick skilda vägar.
– För vilken svensk som helst skulle det vara en ganska naturlig fråga att ställa, men Jeff blev jättesur. Han tycker inte att vi är kloka som utgår från att ”vi kanske skiljer oss och då får vi göra så här” – för honom är det helt utomjordiskt konstigt.
Intresset för den amerikanska blicken på det svenska märks också tydligt på Youtube, där amerikaner i Sverige som gör filmer om sin syn på svenskheten får många kommentarer från svenska tittare. 120 000 personer har sett ståuppkomikern och podcastaren Jonathan Rollins reagera hänfört på första mötet med Helen Sjöholms powerlåt ”Gabriellas sång” – en av mer än 150 reaktionsfilmer i serien ”Amerikanen reacts to svenska klassiker”, med låtar som ”Sommartider”, ”Shoreline” och Micke ”Svullo” Dubois oförglömliga ”För fet för ett fuck”.
– När jag kom hit för åtta år sedan upptäckte jag att Sverige och USA är som storebror och lillebror – fast vi visste inte att vi hade en lillebror! Svenskarna är så hemtama med amerikansk kultur och jag kan känna att de undermedvetet har försökt säga ”vi har också grejer!” utan att någon har tagit notis om dem. Men det får de utlopp för genom mina filmer, säger Jonathan Rollins.
Saknar trohetsed
Carina Bergfeldt pratar om en svensk självgodhet – att vi tycker att vårt sätt att göra saker är det bästa – som inte kan komma till uttryck eftersom den krockar med jantelagen och idén om ”det lilla landet i norr”. Där blir det amerikanska intresset viktigt (”vi vill att någon ska säga att vi är bra!”).
Jonathan Rollins tycker att svenskarna måste lära sig att bejaka den nationella stoltheten.
– Alla svenskar tycker att det här är världens bästa land, men de skulle aldrig säga det. Ni borde också recitera en trohetsed varje morgon – eller sjunga ”Stad i ljus”.
”Det här är ditt land” väcker också frågor om vem som får kalla sig för svensk. Lagstiftningen i Sverige är snårig, om Jeff hade fötts idag hade han automatiskt blivit svensk medborgare på grund av sin svenska pappa, men på 1990-talet såg det annorlunda ut. Och varför blir han – med sin uramerikanska personlighet – så varmt välkomnad som svensk, när till och med Zlatans svenskhet ifrågasätts?
– Folk är urtrevliga mot Jeff, och tycker att det är superhärligt med en amerikan som kommer hit och försöker lära sig svenska. Om en person med en annan hudfärg som pratade med en annan brytning skulle försökt med samma sak hade det kanske inte setts som lika härligt, säger Carina Bergfeldt och fortsätter.
– Om man nu tycker att Jeff är en okej svensk – varför är han det? Det hoppas jag att folk som tittar ska fundera över.
”Det här är ditt land” sänds i fyra delar i SVT, med start den 25 november i SVT1.